NOS SportAangepast

Nederlandse successen bij ABN Amro Open: Griekspoor én Brouwer door

Griekspoor met pijnlijke enkel naar tweede ronde ABN Amro Open

Dubbel Nederlands succes op de tweede dag van het ABN Amro Open in Rotterdam. Zowel Tallon Griekspoor - de man in vorm - als Gijs Brouwer - met een wildcard is toegelaten - bereikte de tweede ronde. Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven spelen woensdag voor het eerst.

Griekspoor, de nummer 61 van de wereld, die vorige maand zijn eerste ATP-titel veroverde, was zelfs met een pijnlijke enkel een maatje te groot voor de Zweed Mikael Ymer, de nummer 72 van de wereld. Hij won met 7-6 (7), 7-5.

Brouwer verraste als nummer 158 van de wereld door in de eerste ronde topvijftigspeler Marc-Andrea Hüsler te verslaan met: 6-3, 7-5.

"Dit voelt goed", glimlachte Brouwer na afloop. "Ik zat meteen lekker in de partij, al moest ik in de eerste game even wennen. Het is toch je eerste partij hier", zei de tennisser, die nooit eerder een wedstrijd in Ahoy had gespeeld.

Brouwer verrast in Ahoy met zege in eerste ronde

Brouwer speelde zeer solide en liet tegenover zijn 26 winners slechts 10 onnodige fouten noteren tegen de Zwitser. In beide sets had hij aan één break genoeg en op zijn tweede matchpoint sloeg hij toe.

"Ik was hier vrijdag al, want ik had mij voorbereid op de kwalificaties. Maar vrijdagmiddag kreeg ik een appje van Richard Krajicek (toernooidirecteur, red.) dat ik een wildcard had gekregen voor het hoofdtoernooi. Daar heb ik nu goed gebruik van gemaakt."

Derde keer ooit in tweede ronde

Voor Brouwer is het de derde keer dat hij in de tweede ronde staat van een ATP-toernooi. Vorig jaar worstelde hij zich via de kwalificaties naar de kwartfinales in Houston. Later bereikte hij ook het hoofdtoernooi van de US Open, waar hij in de tweede ronde strandde.

Waar komt deze opmars vandaan? "Ik heb best een aantal jaar op de challengers en futures rondgelopen (het tweede en derde niveau, red.). Ik ben wel altijd aan mezelf blijven werken en nu is het kwartje gevallen, in vergelijking met een aantal jaar geleden. Alles komt nu bij elkaar waar ik op getraind heb en ik weet iets beter wat mijn eigen spel is. Daar focus ik mij nu op."

Brouwer: 'Ik zat er vanaf het begin lekker in'

Brouwer kan deze week een enorme sprong maken richting de tophonderd, belangrijk om rechtstreeks te worden toegelaten tot de grotere toernooien. Woensdag wordt zijn tegenstander in de tweede ronde bekend. Die komt uit het duel tussen de als vierde geplaatste Holger Rune en Constant Lestienne.

Ook Griekspoor in twee sets klaar

Ook Griekspoor drong dus door tot de achtste finales. "Zwaarbevochten", noemde hij zijn zege op Ymer.

Griekspoor verspeelde in de eerste set een break voorsprong, overleefde een setpunt in de tiebreak en verzilverde zelf zijn tweede. De Nieuw-Venneper, die meer winners sloeg (34 om 18), brak Ymer in game acht van tweede set mede dankzij twee puike volleys aan het net.

Hij kon het karwei echter niet direct afmaken, maar deed dat drie games later alsnog. De 26-jarige Griekspoor sloeg op zijn vierde matchpoint na een goed opgebouwde aanval met een mooie smash toe en haalde in zijn zevende deelname voor de derde keer de laatste zestien.

Griekspoor wint, maar kampt met pijnlijke enkel: 'Met veel medicatie gespeeld'

Maar het ging niet vanzelf bij de Nederlander. De enkel werkte niet mee. "Ik heb met veel medicatie gespeeld. Ook pijn gehad tijdens de wedstrijd. Ik heb vooral op adrenaline de wedstrijd eruit kunnen halen. Zo dadelijk ga ik ijsen."

Wat het voor morgen en de rest van het toernooi betekent, is lastig te zeggen. "Ik sta met onzekerheid op elke dag. Het is afwachten hoe het gaat elke ochtend. Je pusht jezelf tot de limiet. Ik hoop het met pijnstillers te behandelen en dat ik het zo kan oplossen."

Nu wacht Zverev

In de volgende ronde moet Griekspoor het opnemen tegen Alexander Zverev. De man die alles weet van enkelblessures, want hij is net terug van een zware kwetsuur. Halverwege vorig jaar was de Duitser de nummer twee van de wereld en nu staat hij zeventiende. Zverev won met 6-4, 7-6 van de Zuid-Koreaan Kwon Soon-woo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl