Drukte op de Wallen in het centrum van Amsterdam
NOS Nieuws

Nieuw Amsterdams 'erotisch centrum' komt bij RAI of NDSM-werf

De gemeente Amsterdam heeft drie locaties op het oog voor een nieuw te bouwen 'erotisch centrum', waar een deel van de sekswerkers op de Wallen op termijn naartoe moet verhuizen. Het meerdere verdiepingen tellende gebouw komt ofwel op de NSDM-werf in Amsterdam-Noord of in de buurt van het RAI-congrescentrum, schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad.

Met het nieuwe pand hoopt de gemeente de drukte en overlast op de Amsterdamse Wallen te verminderen. "De leefbaarheid voor de bewoners staat al jaren onder druk door de stroom toeristen voor wie de ramen alleen maar een attractie zijn", stelt Halsema. "Sekswerk hoort bij Amsterdam en zal nooit verdwijnen. Maar de situatie in de binnenstad is niet houdbaar."

In het nieuwe erotisch centrum kunnen straks ongeveer honderd sekswerkers terecht. Ook moet er ruimte komen voor onder meer horeca, educatie en entertainment. Volgens de politie is er op de drie voorkeurslocaties minder risico op overlast en drugshandel dan op andere plekken in Amsterdam.

De gemeente heeft een 'artist's impression' gepubliceerd van het erotisch centrum:

Impressie van het nieuwe erotische centrum

De komende periode kunnen bewoners en ondernemers in de betrokken stadsdelen nog reageren op de plannen van de gemeente. De VVD en het CDA in het stadsdeel Zuid, waar de twee locaties bij de RAI liggen, hebben al laten weten de mogelijke komst van het erotisch centrum "een zeer slechte zaak" te vinden.

'Geen sekspretpark'

"Het gebied rond de Zuidas en de RAI is een woongebied met gezinnen, scholen - zoals basisscholen en een ROC - en parken waar veel families en ouderen wandelen en recreëren: totaal ongeschikt voor een erotisch centrum", zegt VVD-fractievoorzitter Claudia van Zanten tegen NH Nieuws.

Ook haar CDA-collega Jurriaan Limburg is geen voorstander van zo'n centrum in Amsterdam-Zuid: "In de huidige plannen moet het een plek worden met honderd peeskamers, onder andere een burlesque nachtclub, een seksmuseum, bistro's en een beautysalon. Je moet prostitutie niet promoten en stimuleren, laat staan een soort sekspretpark bouwen", stelt hij bij de regionale omroep.

Burgemeester Halsema benadrukt in haar brief dat er veel aandacht is voor zorg en veilige werkplekken, onder andere doordat er een centrale gereguleerde toegang moet komen in het gebouw.

Naar verwachting neemt het gemeentebestuur in het najaar een besluit over de locatie van het erotisch centrum. Uiteindelijk zullen meerdere prostitutieramen op de Wallen dicht moeten, maar de gemeente weet nog niet hoeveel en wanneer.

Overlast en respectloos gedrag

Het gemeentebestuur is al een paar jaar bezig het prostitutiebeleid van de stad te veranderen. Behalve de drukte en overlast op de Wallen was ook "het respectloze gedrag van bezoekers naar sekswerkers en bewoners" daarvoor aanleiding, schrijft Halsema in haar brief aan de gemeenteraad.

Er worden ook andere maatregelen genomen om de overlast in het gebied te beperken. Zo moeten de prostitutieramen daar vanaf april om 03.00 uur dicht in plaats van om 06.00 uur. Een maand later gaat op de Wallen een blowverbod gelden. In het prostitutiegebied in het centrum van de stad mogen mensen dan op straat geen joint meer roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl