NOS Sport

Bol overtuigt weer op 400 meter, maar blijft verwijderd van wereldrecord

Femke Bol heeft bij internationale indoorwedstrijden in het Franse Liévin de 400 meter op haar naam geschreven. Zo snel als afgelopen zaterdag in Metz was ze niet, maar met een tijd van 50,22 seconden was ze wel duidelijk de snelste van het veld.

Tony van Diepen was de beste op de 800 meter en liep bovendien onder de limiet die recht geeft op deelname aan de EK in Istanbul begin maart.

Bol overtuigt opnieuw op 400 meter, Van Diepen plaatst zich voor EK

In Metz werd Bol de vierde vrouw die op de 400 meter onder de 50 seconden liep (49,96). En dus ging iedereen in Liévin op het puntje van de stoel zitten, want met haar tijd in Metz kwam ze al aardig in de buurt van het onbreekbaar geachte wereldrecord uit 1982 van de Tsjechische Jarmila Kratochvílová van 49,59.

Bol kwam na 200 meter door in een ijzersterke 23,64 en trok vervolgens hard door, maar niet snel genoeg voor een wereldrecord. Met 50,22 was ze wel duidelijk de snelste van de avond.

Leerzaam duel Klaver

Lieke Klaver vocht in de B-serie een boeiend duel uit op de 400 meter, maar moest haar meerdere erkennen in de Poolse Natalia Kaczmarek. Dat is geen schande, want Kaczmarek is de nummer twee achter Bol van de afgelopen EK en liep met 50,90 ook nog eens een persoonlijk record. Klaver werd tweede in 51,42.

Lieke Klaver (rechts) feliciteert Natalia Kaczmarek

Klaver ging overtuigend van start in de buitenbaan en dacht wellicht na 200 meter als eerste haar plek in te kunnen nemen aan de binnenkant. Maar dat was buiten de Poolse gerekend, die dankzij een tussensprintje voor Klaver uitkwam en daarna de deur vakkundig dicht hield.

Van Diepen loopt limiet voor EK

Eerder op de avond had Van Diepen zich op de 800 meter geplaatst voor de EK indoor, die van 2 tot en met 5 maart in het Turkse Istanbul worden gehouden. Van Diepen, die twee weken geleden nog een scheurtje in zijn hamstring opliep, liep in de B-serie in Noord-Frankrijk een persoonlijk record: 1.46,36.

Tony van Diepen hijgt en geniet na van zijn sterke 800 meter in Liévin.

Daarmee was Van Diepen niet alleen de snelste van de avond, maar ook bleef hij ruim onder de limiet (1.48,75) voor deelname aan het EK.

Wereldrecord op 3.000 meter

De Ethiopiër Lamecha Girma liep een stokoud wereldrecord uit de boeken op de 3.000 meter. Met 7.23,81 was hij ruim een seconde sneller dan het oude record (7.24,90) van de Keniaan Daniel Komen uit 1998.

Opmerkelijk genoeg is Girma's hoofdonderdeel eigenlijk de steeplechase, maar twee jaar geleden bewees hij ook al in Liévin uit de voeten te kunnen zonder de hoge hordes. Destijds liep hij 7.27,98, de zevende tijd ooit gelopen op de 3.000 meter.

Lemecha Girma liep een wereldrecord op de 3.000 meter bij de indoormeeting in Liévin.

Woensdag werd Girma door de Spanjaard Mohamed Katir naar grote hoogten gestuwd. Katir werd tweede, maar liep wel de tweede tijd ooit: 7.24,68. Mike Foppen werd tiende in 7.50,66.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl