In de bloedhete Zuid-Afrikaanse zon werkt atletiekploeg aan nieuwe successen
Léon Haan
Commentator en verslaggever atletiek
Léon Haan
Commentator en verslaggever atletiek
Trainingsrecords verbeteren en veranderingen doorvoeren om in 2023 nog sterker en sneller te worden. Dat is het doel van een groep van 25 Nederlandse topatleten bij een trainingskamp in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch.
Onder anderen Femke Bol en Nadine Visser willen in de Zuid-Afrikaanse zon de basis leggen voor een nieuwe reeks internationale successen. Investeren om straks te kunnen excelleren.
De zon kent voor de atleten geen genade in Stellenbosch. Insmeren met zonnebrandcrème is een 'must', maar eenmaal beschermd wordt er door iedere atleet in de trainingen een topprestatie geleverd.
Al jaren naar Zuid-Afrika
Dat voor een trainingskamp in Zuid-Afrika is gekozen, is niet zonder reden. Het getrainde lichaam functioneert voor de 'explosieve' atleten (sprinters, springers, werpers) beter als de temperatuur aan de hoge kant is. Daarom kiest de Atletiekunie al sinds het begin van deze eeuw jaarlijks in de maand januari voor een trainingsstage in de warmte van Zuid-Afrika.
Een groot aantal coaches begeleidt hen, twee fysiotherapeuten boetseren de gespierde lichamen en verhelpen de spierklachten. In totaal wordt er drie weken getraind om uiteindelijk scherp aan het indoorseizoen - in de maand februari zijn de belangrijkste wedstrijden in de hal - te kunnen beginnen.
Het aantal keren dat Nadine Visser en Anouk Vetter in Stellenbosch hebben getraind, is nog net op twee handen te tellen. Zij zijn daarmee de routiniers van de groep. Ook een aantal 'jonkies', onder wie de 19-jarige N'ketia Seedo (afgelopen jaar brons bij het WK onder 20 op de 100 meter) en de 20-jarige Ruben Rolvink (tweevoudig nationaal kampioen discuswerpen), maakt deel uit van deze selectie.
De atleten trainen in de ochtend en middag veelal tegelijk op dezelfde plek (atletiekbaan) en/of fitnessruimte, onder de verantwoordelijke bondscoaches Laurent Meuwly, Bram Peters en Rogier Ummels (horden, 400 meter en estafette), Ronald Vetter (meerkamp), Robert-Jan Jansen (polsstokhoogspringen) en Gert Damkat (werpen).
Bol wil van vijftien naar veertien passen
Voor de 22-jarige Femke Bol, de huidige nummer twee van de wereld op de 400 meter horden, is de trainingsstage cruciaal met het oog op een verandering van haar pasritme. Zij heeft al haar successen op de 400 meter horden (olympisch brons in 2021, zilver WK 2022, Europees kampioene, dertien Diamond League-overwinningen sinds 2020) te danken aan haar vrijwel constante ritme van 15 passen tussen de horden.
Toch denkt Bol dat ze sneller moet kunnen lopen dan haar eigen Europese record van 52.03 seconden, de tijd die ze neerzette in de olympische finale van 2021.
Afgelopen seizoen presteerde Bol op zeer hoog niveau. Ze zat echter in het begin van haar race ook regelmatig te dicht op de horden, waardoor ze soms ietsje vaart moest minderen om nog met haar passen uit te komen. Dat betekent dus tijdsverlies en dat is niet de bedoeling.
Dus denkt Bol dat ze er goed aan doet om in juni - als voor haar de eerste 400 meter horden op het wedstrijdprogramma staat - drie, vijf of zeven van de tien horden in veertien passen te nemen en de andere horden in vijftien passen.
"We kwamen al tot de conclusie dat ik naar veertien passen moet overschakelen", legt ze de ingrijpende aanpassing uit. "Als ik harder wil lopen en dichter in de buurt van wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin wil komen."
Visser bloeit weer op onder nieuwe begeleiding
Tien jaar lang werkte de 27-jarige Nadine Visser samen met trainer Bart Bennema. Dat was een zeer succesvolle samenwerking (eerst als zevenkampster, later als hordeloopster).
Visser behaalde in die tien seizoenen twee Europese indoortitels op de 60 meter horden, stond twee keer in de WK-finale op de 100 meter horden en werd op die afstand vijfde bij de Olympische Spelen van Tokio.
Sinds afgelopen september traint ze niet meer onder Bennema. Ze verbrak na een moeizaam jaar de samenwerking en koos voor de aanpak van de Zwitserse succescoach Meuwly, die op zijn beurt weer alles afstemt met de coaches Peters, Brendan Troost en Steven Nuytinck.
Over die switch en nieuwe trainingsaanpak zegt Visser nu: "Ik ben Bart veel dank verschuldigd. We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Ik voelde de noodzaak om te veranderen van trainer, mede ingegeven door 'pech' na de hamstringblessures van het afgelopen jaar en het olympische jaar."
Details
De veranderingen zitten voor Visser vooral in de details. "Nu ik onder de hoede van Laurent train, gaat het weer erg goed. Ik doe hier in Stellenbosch niet eens zo heel veel anders dan wat ik vroeger deed onder Bennema. Het zit 'm in de details, soms doe ik wat andere oefeningen en sprongetjes."
"Wel is het voor mij belangrijk dat ik hier nu met de Poolse Pia Skrzyszowska, de regerend Europees kampioene op de 100 meter horden, train. Dat zorgt voor extra scherpte."
In Stellenbosch zorgen de succesvolle estafettelopers van de 4x400 meter (mannen en vrouwen) voor een geweldige sfeer. Onderling wordt er gedold en tijdens sprintjes - met vliegende start over 30 meter - moedigen ze elkaar hartstochtelijk aan.
Liemarvin Bonevacia is vaak de smaakmaker, maar ook Nick Smidt en Isayah Boers weten hoe ze elkaar aan het lachen kunnen maken.
Hecht team
Ook de vrouwen zijn in dat opzicht aan elkaar gewaagd. Ze vormen een hecht team en groeien door de trainingsstage steeds dichter naar elkaar toe. Afgelopen december werden de 4x400 meter estafettevrouwen uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2022.
"Die prijs heeft ons wel een beetje verbaasd", zegt Laura de Witte eerlijk. "Want atletiek is eigenlijk een individuele sport en dan winnen wij toch de titel voor beste sportploeg. Uiteraard zijn we er heel blij mee en zorgt het ook voor een stukje waardering. Dat is altijd mooi."