NOS Sport

Bol snelt op indoorbaan in Metz in uur tijd naar twee Nederlandse records

Bol geeft concurrentie geen kans met vierde tijd ooit op 400 meter

Femke Bol heeft bij indoorwedstrijden in Metz in iets meer dan een uur tijd twee keer een Nederlands record gelopen. De 22-jarige atlete won haar serie op de 400 meter in 49,96 en snelde niet veel later op de 200 meter naar 22,87.

Met haar tijd op de 400 meter was Bol ruim drie tienden sneller dan haar eigen record van vorig jaar bij de NK in Apeldoorn. Het is de vierde tijd ooit gelopen op een indoorbaan. Alleen wereldrecordhoudster Jarmila Kratochvilova (49,59), Natalja Nazarova (49,68) en Tatana Kocembova (49,76) waren ooit sneller.

Op de 200 meter stond het Nederlands record op 23,10. In de eerste serie in Metz was Lieke Klaver ruim een tiende sneller (22,97), waarna Bol die nieuwe nationale toptijd in de tweede race direct al scherper stelde.

De 200 meter is een zogeheten incourante afstand. Dat houdt in dat deze afstand zelden wordt gelopen.

'Sterke punten nog sterker'

"Ik voelde wel dat ik in vorm was", vertelde Bol in de radio-uitzending van NOS Langs de Lijn. "Dan hoop je ook dat je op de 400 meter in dat rijtje kunt komen. Dat het in de eerste race al lukt, daar ben ik superblij mee."

Bol was deze winter bij elkaar bijna twee maanden op trainingskamp. "We waren veel van huis, maar we hebben wel hard kunnen trainen en ook kunnen werken aan mijn zwakkere punten, terwijl we mijn sterke punten nog sterker hebben gemaakt."

Vorige week opende Bol haar indoorseizoen in Boston, waar ze met 1.05,63 een wereldrecord neerzette op de 500 meter, ook een incourante afstand.

De drievoudig Europees kampioene outdoor van München 2022 kwalificeerde zich in Metz op meer dan overtuigende wijze voor de EK indoor van begin volgende maand in Istanbul. Bol bleef ruim twee seconden onder de limiet op de 400 meter (52,20).

Boers snelste op 200 meter

Isayah Boers was de snelste op de 200 meter bij de mannen. Boers kwam in de tweede serie tot een persoonlijk record (20,89) en bleef in de eindrangschikking de Israëliër Blessing Akwasi Afrifah (20,95) en landgenoot Taymir Burnet (21,07) voor.

Isayah Boers tijdens de WK indoor in 2022

Op de 400 meter werd Boers achtste. De beste Nederlander was Liemarvin Bonevacia, die zijn serie won en in totaal de derde tijd (46,29) noteerde. De Belg Alexander Doom (46,06) was de snelste.

Hoogspringster Britt Weerman evenaarde met 1,96 meter haar nationale record van eerder deze maand. Het leverde haar een tweede plaats op, achter de Oekraïense Jaroslava Mahoetsjich (2,02 meter).

Visser snel in Parijs

Bij indoorwedstrijden in Parijs, die later op de avond werden gehouden, was er een eerste plaats voor Nadine Visser op de zestig meter horden. Visser liep dezelfde tijd als Ditaji Kambundji (7,86), maar was - zo bleek - zeven duizendsten van een seconde sneller dan de Zwitserse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl