De Schotse premier Nicola Sturgeon
NOS Nieuws

Sturgeon stapt op als premier van Schotland: 'Heel moeilijk voor mij'

Nicola Sturgeon stapt na acht jaar op als premier van Schotland. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie in Edinburgh.

Sturgeon, ook de leider van de Schotse nationalisten (SNP), zei dat ze lang heeft getwijfeld over de beslissing, maar dat ze het uiteindelijk toch tijd vindt om plaats te maken voor iemand anders. "Dit was een heel moeilijke beslissing. De enige manier om deze baan te doen is door absoluut alles van jezelf te geven. Maar als ik heel eerlijk ben, kun je zoiets maar een bepaalde tijd volhouden. Voor mij dreigt het nu te lang te duren."

Langstzittende premier

Sturgeon is de langstzittende premier van Schotland en de eerste vrouw die deze functie bekleedt. Ze zal afscheid nemen op het moment dat er een opvolger is aangewezen. Volgens de BBC stemt de partij daar volgende maand over. Overigens zei Sturgeon wel actief te blijven in de politiek.

"Door plaats te maken voor iemand anders, laat ik de SNP vrij om het pad te kiezen waarvan de partij denkt dat het de juiste is."

De SNP strijdt voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. In 2014 stemde een meerderheid van de Schotten nog tegen onafhankelijkheid, maar de roep om een nieuwe stemming is sinds het Brexit-referendum in 2016 luider geworden.

Strijd met Londen

De Britse premier Cameron ging in 2014 akkoord met een Schots referendum, op voorwaarde dat over deze kwestie slechts één keer per generatie gestemd zou worden. Daarom staat Londen de Schotten tot op de dag van vandaag niet toe dat ze een nieuw referendum organiseren.

Zonder toestemming van Londen mogen ze dat ook niet, oordeelde het Hooggerechtshof in november. Sturgeon zegt dat ze ondanks die gebeurtenissen gelooft dat ze het land in haar regeerperiode dichter bij onafhankelijkheid heeft gebracht.

Vorige maand lagen de Schotten opnieuw in de clinch met de Britse regering, maar dan vanwege een transgenderwet. Die zou het mensen van 16 jaar en ouder makkelijker moeten maken om wettelijk hun geslacht te veranderen.

De Britse regering heeft een veto uitgesproken over die Schotse wet, voor de allereerste keer. Sturgeon liet toen weten zich fel te zullen verzetten tegen dat besluit. Vandaag zei ze dat haar aftreden niets te maken heeft met zaken die recentelijk zijn gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl