De Britse premier Sunak verlaat Downing Street 10
NOS Nieuws

Britse regering blokkeert Schotse transgenderwet met uniek veto

De Britse regering gaat een veto uitspreken over een Schots wetsvoorstel dat het mensen gemakkelijker moet maken wettelijk hun geslacht te veranderen. De ministers zijn bezorgd dat het wetsvoorstel in strijd is met de rechtsgelijkheid.

De Britse regering zegt onder meer bezorgd te zijn over de veiligheid van vrouwen. Kwaadwillende mannen zouden een bedreiging kunnen vormen voor meisjes en vrouwen doordat ze na een gefingeerde geslachtsverandering makkelijker toegang krijgen tot ruimtes voor vrouwen, zoals kleedkamers.

Downing Street heeft de bevoegdheid om te voorkomen dat een Schots wetsvoorstel daadwerkelijk een wet wordt. De regering gebruikt hiervoor het 'sectie 35-bevel'. Het is voor het eerst dat een Britse regering een veto uitspreekt over een Schots wetsvoorstel.

'Frontale aanval'

De Schotse premier Nicola Sturgeon zei eerder dat een veto een schandaal zou zijn. Ze noemt de beslissing een "frontale aanval" op het Schotse parlement en zegt de wet te zullen verdedigen. De Schotten zullen de beslissing van de Britse regering waarschijnlijk aanvechten.

Dit is de reactie van de premier:

Schotse premier niet blij met Britse regering: 'Gewetenloos en schandalig'

Het wetsvoorstel werd in december goedgekeurd door het Schotse parlement. Schotland is het eerste land binnen het Verenigd Koninkrijk dat met een dergelijke wet komt, inclusief het schrappen van de noodzaak van een medische diagnose en een verlaging van de minimumleeftijd van 18 naar 16 jaar.

Landen als Ierland, Denemarken en Argentinië namen eerder al een soortgelijke wet aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl