Een medewerker van de Amsterdamse stadsreiniging
NOS NieuwsAangepast

Ook Amsterdamse ambtenaren leggen werk vanaf maandag neer

Ook een deel van de gemeenteambtenaren in Amsterdam legt vanaf maandag tijdelijk het werk neer. Onder anderen medewerkers van de stadsreiniging en handhaving doen mee aan de staking, die een week zal duren. Eind januari legden zij hun werk al een ochtend neer, omdat zij een betere cao willen.

De aangekondigde staking in Amsterdam is onderdeel van een reeks werkonderbrekingen in verschillende gemeenten, om aandacht te vragen voor de arbeidsvoorwaarden van lokale ambtenaren. Zo legden boa's en vuilnisophalers in onder meer Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Almere het werk al neer en vandaag is er een landelijke actiedag in Utrecht.

In Maastricht wordt vanaf volgende week woensdag het werk neergelegd, in ieder geval voor de rest van de week. Dat betekent dat de straten van de Limburgse hoofdstad tijdens carnaval, dat komend weekend begint, nog wel worden schoongemaakt.

Compensatie voor inflatie

De actievoerders staken voor een betere cao, die geldt voor zo'n 187.000 gemeenteambtenaren. Ze eisen voor dit jaar onder meer een loonsverhoging van 12 procent, om de hoge inflatie op te vangen. Ook willen ze dat toekomstige inflatie automatisch wordt gecompenseerd.

Onderhandelingen tussen de vakbonden en de gemeenten over dit onderwerp liepen in december vast. De vakbonden vonden het aanbod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) veel te laag. Die had voor dit jaar een loonsverhoging van 5 procent voorgesteld en volgend jaar zou daar 3 procent bij komen.

Op de actiedag in Utrecht liet Ton Heerts, die namens de VNG de onderhandelingen voert, vandaag weten dat de gemeenten opnieuw met de bonden om tafel willen. Tegelijkertijd gaf hij aan wat volgens de bonden niet tot de mogelijkheden behoort: "Ik begrijp dat 5 procent te weinig is, maar 12 procent is overvragen." Naar verwachting komt de VNG over een paar weken met een nieuw loonbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl