Volle afvalbakken in de binnenstad van Utrecht
NOS Nieuws

Meer stakingen op komst, afvalberg in Utrecht wordt groter en groter

Gemeenteambtenaren gaan de komende tijd op nog meer plekken staken. Vakbond FNV zegt dat ook in Den Haag, de Betuwe, Emmen en Dordrecht en omgeving binnenkort het werk wordt neergelegd.

Vorige week staakten ambtenaren al in onder meer in Almere en Amsterdam. Deze week gebeurt dat in Utrecht. Vuilnisophalers halen in de stad een week lang geen afval op. Ook wordt er gestaakt door stratenmakers en medewerkers in de groenvoorziening. Die staking is dinsdag ingegaan en duurt tot en met komende maandag.

In heel 'Napels aan de Vecht' groeit de berg met afval. In onder meer de wijken Overvecht, Transwijk en in de binnenstad ligt vuilnis naast overvolle containers.

De gemeente Utrecht erkent dat de afvalberg in de stad groter wordt: "Met name in de binnenstad raken de ondergrondse containers vol en zetten mensen hun vuil buiten de containers", zegt een woordvoerder.

Op een aantal plekken was de weg enige tijd versperd door afval op straat, maar dat is inmiddels opgeruimd. Met de vakbond is afgesproken dat er een calamiteitendienst blijft werken, die in actie komt als er gevaarlijke situaties ontstaan door rondslingerend afval. Dat geldt ook als er glas op straat ligt of wanneer er meldingen komen over naalden of ander drugsafval.

 • NOS
  De Utrechtse wijk Lunetten
 • NOS
  Afval in de Utrechtse wijk Transwijk
 • Foto: Myrthe van Mil
  Afval bij de Domtoren
 • Foto: Myrthe van Mil
  Afval in de Utrechtse binnenstad
 • NOS
  Afval in Overvecht

De gemeente Utrecht roept mensen op hun afval voorlopig binnen te houden, of op hun balkon of in de schuur. "Zo voorkomen we rommel en ongedierte op straat", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat veel Utrechters gehoor geven aan die oproep. Mensen zonder balkon of schuur die afval toch buiten bij de vuilcontainers zetten, krijgen geen boete.

De gemeente houdt er rekening mee dat de afvalberg de komende dagen nog groter wordt en hoopt dat er in de komende dagen een cao-akkoord bereikt wordt. "Wij roepen de vakbonden op toch weer aan te schuiven aan tafel."

FNV: loonbod te laag

De stakingen moeten leiden tot een betere cao. Het loonbod dat de gemeenten hebben gedaan is in de ogen van vakbond FNV te laag. "Iedereen voelt de hoge inflatie en de hoge werkdruk."

De stakers willen een loonsverhoging van 12 procent, vanwege de hoge inflatie. Gemeenten wilden bij de laatste onderhandelingen niet verder gaan dan 4 procent en voor volgend jaar 3 procent.

De nieuw aangekondigde stakingen zijn niet zo lang als die in Utrecht. In Den Haag leggen vuilnisophalers vanaf 13 februari voor drie dagen het werk neer. In de Betuwe wordt er vanaf maandag ook drie dagen geen afval opgehaald. In Emmen, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam is een werkonderbreking van een dag voorzien op 9 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl