Reddingshonden in Turkije
NOS NieuwsAangepast

Nederlands team vindt vier mensen in Turkije, negen dagen na aardbevingen

Nederlandse reddingshondenteams hebben in Turkije vier nog levende aardbevingsslachtoffers onder het puin gevonden. Turkije en Syrië werden negen dagen geleden getroffen door aardbevingen.

Het gaat onder meer om een vader en zoon die vannacht in de regio Hatay werden gevonden. De twee werden met reddingshonden opgespoord. Gisteravond werden ook al twee volwassen mannen aangetroffen.

Het is niet duidelijk hoelang het viertal onder het puin heeft gelegen.

De organisatie kwam in actie na een verzoek van het Turkse Search and Rescue-team. "Daar hebben onze honden de specifieke plek gelokaliseerd waar gezocht moest worden. Vervolgens heeft de Turkse SAR de mensen onder het puin vandaan gehaald", zegt John van Norden van het reddingsteam tegen de NOS.

Volgens hem werd het viertal vermoedelijk in de stad Antakya gevonden, maar omdat de zoekteams op steeds weer nieuwe meldingen afkomen, is het voor Van Norden soms niet helemaal duidelijk waar ze precies zijn.

Het reddingsteam telt 28 hulpverleners en achttien honden en werkt dag en nacht door in shifts van zes uur. Afgelopen maandag werd op aanwijzing van de honden ook al een 13-jarige meisje gevonden dat bedolven was geraakt. Een lokale bergersploeg, waar het reddingsteam nauw mee samenwerkt, wist het nog levende kind onder het puin vandaan te halen.

Mee naar Turkije: zo redt een Nederlands reddingsteam mensenlevens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl