De weggespoelde Brookfields Bridge, vlakbij Napier
NOS NieuwsAangepast

Vier doden door orkaan Gabrielle, ook aardbeving in Nieuw-Zeeland

Het zuiden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is vanochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,1. De beving volgt op het noodweer van de afgelopen dagen, veroorzaakt door orkaan Gabrielle. Hierbij kwamen ten minste vier mensen om, heeft de politie laten weten.

In Wellington schudde alles vanochtend enkele seconden lang flink, zegt een getuige tegen persbureau Reuters. Ook op het Zuidereiland was de beving te voelen.

Een van de vier mensen die omkwamen door het noodweer is een brandweerman die sinds zondag werd vermist na een aardverschuiving in de buurt van Auckland. In Hawke's Bay, een regio aan de oostkust van het Noordereiland, overleden drie mensen. De autoriteiten vrezen dat er nog meer slachtoffers worden gevonden, nu de orkaan is afgezwakt.

Volgens de politie van Nieuw-Zeeland zijn er 1442 meldingen van mensen die de afgelopen dagen telefonisch of online onbereikbaar waren, vooral uit de oostelijke regio's van het Noordereiland.

Noodtoestand uitgeroepen

Orkaan Gabrielle kwam maandag rond middernacht (Nederlandse tijd) aan land in het noorden van Nieuw-Zeeland en trok verder richting het zuidoosten van Auckland. Gabrielle veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Rivieren in Hawke's Bay staan nog altijd gevaarlijk hoog.

Het lokale bestuur gaf gisteren opdracht tot verdere evacuaties. Ook hebben 225.000 huishoudens geen elektriciteit meer, waardoor opruimen moeilijker is.

Nieuw-Zeeland riep afgelopen dagen de nationale noodtoestand uit, voor de derde keer is in de geschiedenis van het land. Eerder gebeurde dit bij de aardbeving in Christchurch (2011) en de coronapandemie (2020). Door de noodtoestand uit te roepen heeft de centrale overheid meer bevoegdheden bij de hulpverlening in de getroffen gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl