Schade aan een weg in de buurt van Auckland
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw noodweer in noorden van Nieuw-Zeeland

Het noorden van Nieuw-Zeeland maakt zich voor de tweede keer in korte tijd op voor zware regenbuien en stormachtige wind. Dit keer is het de voormalige orkaan Gabrielle, die om middernacht (12.00 uur Nederlandse tijd) het Noordereiland bereikt. "Wees voorbereid, blijf binnen als je kan en zorg dat je een plan hebt als je je moet verplaatsen", waarschuwde premier Hipkins.

Op het Noordereiland ligt ook Auckland. In en rond deze stad wonen 1,7 miljoen mensen. In verband met het noodweer is de noodtoestand afgekondigd. Het treinverkeer en het grootste deel van het vliegverkeer ligt stil. Meer dan tienduizend internationale reizigers moeten hun vlucht omboeken. Scholen en bibliotheken blijven vandaag en mogelijk ook morgen dicht.

De premier van Nieuw-Zeeland waarschuwt ook voor de hevige orkaan:

'Bereid je voor'

Ten noorden van Auckland is al 220 millimeter regen gevallen. Wegen zijn afgesloten en tienduizenden mensen zitten zonder stroom en vaak ook zonder een telefoonverbinding.

Twee weken geleden werd in Auckland en het gebied ten noorden daarvan de natste dag ooit gemeten. Op een dag viel net zo veel regen als normaal in een zomer. Dat ging gepaard met overstromingen. Vier mensen kwamen om.

"Extreem weer volgt op extreem weer", zei premier Hipkins. "Ik weet dat dit voor iedereen buitengewoon vermoeiend is en ik erken dat velen het erg moeilijk hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl