Honderdduizenden zonder stroom in Nieuw-Zeeland: 'Heftigste weer in 100 jaar'
In Nieuw-Zeeland heeft storm Gabrielle al grote schade aangericht door het hele land. 225.000 huishoudens zitten zonder stroom en zeker 2500 mensen moesten hun huis verlaten.
Vanwege het noodweer is de nationale noodtoestand uitgeroepen. De storm leidt sinds zondag tot extreem weer. Er zijn golven tot elf meter hoog, windstoten tot 140 kilometer per uur, zware regenval en een aardverschuiving. Ook zijn er overstromingen, stortte een brug in en spoelden wegen weg. Doordat vluchten zijn geschrapt, zijn duizenden mensen gestrand. Air New Zealand is wel weer gestart met een aantal vluchten van en naar Auckland.
"De ernst en omvang van de schade die we zien, is een generatie lang niet ervaren", zei premier Chris Hipkins vandaag in een persconferentie. Hij noemt dit het heftigste noodweer dat Nieuw-Zeeland in de afgelopen 100 jaar heeft meegemaakt.
De ravage is groot in Nieuw-Zeeland:
Een weerstation in de regio Gisborne registreerde vanaf zondag een recordhoeveelheid van 568 millimeter regen. Premier Chris Hipkins zegt dat het weer de komende dagen beter wordt, maar ook dat het land nog wel even moet volhouden. "We gaan nog een roerige tijd tegemoet", zei hij op een persconferentie.
Storm Gabrielle kwam aan in het noorden van het land en trekt nu verder richting het zuidoosten van Auckland. De verwachting is dat die ongeveer parallel aan de kust blijft.
In de regio Auckland, waar bijna 1,7 miljoen mensen wonen, is een onbekend aantal mensen uit voorzorg geëvacueerd. Zij worden opgevangen in speciale opvangcentra in Auckland-stad.
Tientallen supermarkten zijn dicht. Hipkins roept mensen op om niet te gaan hamsteren bij de supermarkten die nog wel open zijn. Bewoners van zwaar getroffen gebieden wordt gevraagd om zuinig te zijn met water en voedsel, omdat er angst is dat er anders mogelijk een tekort zal zijn.
Twee weken geleden werd het noorden van Nieuw-Zeeland ook al getroffen door noodweer. In Auckland en het gebied ten noorden daarvan werd de natste dag ooit gemeten. Dat ging gepaard met overstromingen. Vier mensen kwamen om.
"Extreem weer volgt op extreem weer", waarschuwde premier Hipkins gisteren op een persconferentie. "Ik weet dat dit voor iedereen buitengewoon vermoeiend is en ik erken dat velen het erg moeilijk hebben."
Noodtoestand zeldzaam
Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat Nieuw-Zeeland de nationale noodtoestand uitroept. Eerder gebeurde dat bij de aardbeving in Christchurch (2011) en de coronapandemie (2020). Door de noodtoestand uit te roepen heeft de centrale overheid meer bevoegdheden bij de hulpverlening in de getroffen gebieden.