Jakub Jankto
NOS Voetbal

Tsjechisch international komt uit de kast: 'Ik wil me niet langer verstoppen'

Jakub Jankto, speler van Sparta Praag, heeft vandaag in een videoboodschap gedeeld dat hij homoseksueel is.

De 27-jarige Jankto is de bekendste voetballer die tot nu toe uit de kast is gekomen. De middenvelder speelde 155 wedstrijden in de Serie A, 14 in La Liga en kwam in 45 interlands uit voor de Tsjechische nationale ploeg. In 2021 speelde hij op het EK tegen Oranje, dat door Tsjechië werd uitgeschakeld.

Tsjechisch international Jankto komt uit de kast: 'Ik wil in vrijheid leven'

Vandaag bracht hij zijn boodschap op zijn sociale media. "Ik heb werk dat ik al jaren professioneel en met passie uitoefen", begint hij. "Ik wil vrij kunnen leven. Zonder angst. Zonder vooroordelen. Zonder geweld. Maar met liefde. Ik ben homoseksueel en wil me niet langer verstoppen."

Zijn club Sparta Praag, die Jankto huurt van het Spaanse Getafe, staat helemaal achter de coming-out van de voetballer: "Je hebt onze steun. Leef je leven, Jakub. Niets anders doet ertoe." Ook Getafe meldt in een tweet zijn "maximale respect en onvoorwaardelijke steun" aan Jankto.

Nog maar weinig voetballers zijn net als Jankto uit de kast gekomen. De Australiër Josh Cavallo (Adelaide United) en de Engelsman Jake Daniels (Blackpool) gingen hem recent voor, in respectievelijk 2021 en 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl