Elisa Longo Borghini (links) dankt haar ploeggenote Gaia Realini op de top van Jebel Hafeet.
NOS Wielrennen

Longo Borghini dankt ploeggenote na machtsvertoon op Jebel Hafeet 'Gaia is mijn MVP'

Elisa Longo Borghini heeft de macht gegrepen in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. In de koninginnenrit met aankomst op Jebel Hafeet, de klassieke beklimming in de UAE Tour voor vrouwen en mannen, reed ze samen met haar pas 21-jarige land- en ploeggenote Gaia Realini alle concurrenten uit het wiel.

De 31-jarige Longo Borghini, die vorig seizoen Parijs-Roubaix aan haar toch al imposante erelijst toevoegde, kwam hand in hand met Realini over de streep. Omdat haar wiel een half metertje eerder was, is de kopvrouw van Trek-Segafredo de nieuwe leidster.

Silvia Persico, een week geleden nog vierde bij de WK veldrijden in Hoogerheide, hield de verrassend sterke Esmée Peperkamp met een laatste krachtinspanning van de derde plaats.

Cavalli weer in verkeerde waaiers

Net als vrijdag zorgde de harde woestijnwind in de 107 kilometer lange derde etappe voor waaiergeweld in aanloop naar de bijna 11 kilometer lange slotklim. Marta Cavalli was daarvan het belangrijkste slachtoffer: de winnares van de Waalse Pijl en Amstel Gold Race gold in de Emiraten als favoriet voor de eindzege, maar raakte net als een dag eerder in de verkeerde waaier verzeild.

Vrijdag keerde ze op de valreep nog terug, maar nu begon ze met meer dan drie minuten aan de slotklim en was haar rol uitgespeeld. Ook de Duitse schaduwfavoriete Liane Lippert (Movistar) moest lang achtervolgen, maar wist nog wel net aan te sluiten voor de klim begon.

Esmée Peperkamp, vorig jaar nog ploeggenote van Lippert bij DSM, was de verrassing bergop. De 25-jarige Peperkamp kon tot drie kilometer onder de top als enige het wiel van de twee Trek-Italiaansen houden.

Uiteindelijk werd Peperkamp nog wel ingelopen door een groepje van vier, waarna ze in de sprint om de derde plaats net werd afgetroefd door Persico.

"Je droomt ervan om zo te kunnen winnen", zei Longo Borghini na afloop. "De ploegleiding nam de beslissing, maar Gaia was voor mij de most valuable player vandaag."

Terwijl de concurrentie op de tanden moest bijten om boven te komen, legden de twee Italiaansen de laatste kilometers lachend af. "'Ik ga huilen' zei Gaia, maar dan in een vet Zuid-Italiaans dialect", verklaarde Longo Borghini. "Toen schoten we allemaal in de lach."

Klassement

Met nog een vlakke slotrit te gaan, kan de eindzege de vrouwen van Trek-Segafredo niet meer ontgaan. Longo Borghini heeft 0.07 voorsprong op Realini. De achterstand van nummer drie Persico is al 1.18.

Peperkamp (achtste op 2.22) is de beste Nederlandse in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl