Lotte Kopecky, Lorena Wiebes en Demi Vollering
NOS Wielrennen

Minder zeges, meer perspectief voor Wiebes bij SD Worx: 'Kan me aan anderen optrekken'

Met de overstap van Lorena Wiebes van Team DSM naar SD Worx beschikt die ploeg over een drietal rensters van wereldklasse. Voor Wiebes, die in 2022 23 wedstrijden won, betekent het dat ze in het nieuwe jaar hoogstwaarschijnlijk minder zeges zal gaan boeken.

Wiebes, Lotte Kopecky en Demi Vollering verdelen de seizoenzeges alsof het een taart is. Iedere renster mag haar voorkeur uitspreken voor de koers die ze echt graag wil winnen. Soms bijt elkaar dat even, vooral in het geval van sprintgiganten Wiebes en Kopecky.

Maar dat neemt Wiebes (23) graag op de koop toe, vertelt ze tijdens de teampresentatie in Antwerpen. "Ik wilde nieuwe indrukken en motivatie opdoen. Ik geloof dat ik nog steeds verder kan groeien en ik wil me ontwikkelen, daar is dit de perfecte ploeg voor."

De nieuwe vrouwenploeg van Team SD Worx

Op de langere termijn wil Wiebes namelijk een iets andere en vooral completere renner worden. Ze brengt bij SD Worx nu al de garantie op een heel pak sprintzeges met haar mee, maar ze wil uiteindelijk nog meer gaan bieden.

Iemand als Kopecky, die compleet genoeg is om klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche op haar naam te schrijven, is daarin een voorbeeld.

Minder zeges, meer perspectief voor Wiebes bij SD Worx: 'Kan me aan anderen optrekken'

"Op trainingskampen zag ik dat zij nu nog sterker bergop is dan ik en een grotere motor heeft. Op de iets langere termijn wil ik ook die kant op, maar dat is nu te vroeg. Nu wil ik in die wedstrijden vooral ervaring op doen, de andere meiden helpen en sterker worden."

Maar toch brandt de ambitie completer te worden. "Ik wil mezelf uitdagen en dat biedt de ploeg ook. Ik wil sterker worden. Ik heb uiteindelijk het doel ook klassiekers winnen.

Vollering wil 'vrijer koersen'

Demi Vollering zag met Wiebes nóg een wereldtopper aan haar ploeg worden toegevoegd. Te veel van het goede vindt ze dat allerminst. "Ik ben er heel blij mee. Lorena is een geweldig mens dus je hebt haar er heel graag bij als ploeggenoot. Ze biedt in de sprint een bepaalde zekerheid."

Vollering wil leren 'om te durven verliezen': 'Ik wil vrijer gaan koersen'

Wat betreft haar eigen ontwikkeling wil Vollering vooral mentaal sterker worden. "De fout die ik vorig jaar maakte was dat ik niet durfde te verliezen, terwijl dat het belangrijkste is om succesvol te zijn. Ik legde mezelf heel veel druk op. Deed dat vooral mezelf aan. Ik moet vrijer en meer in het moment koersen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl