NOS Schaatsen

Nuis pakt twaalfde WB-goud op 1.500 meter en is nu succesvolste Nederlander

Nuis veruit de snelste op 1.500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Polen

Kjeld Nuis heeft voor de twaalfde keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter gewonnen. Met dat aantal medailles is hij Rintje Ritsma voorbij en mag hij zich nu de succesvolste Nederlander ooit op de middellange afstand noemen.

In het Poolse Tomaszów was de regerend olympisch kampioen met 1.46,71 veruit de snelste. Patrick Roest greep in 1.47,62 het brons.

Teverden Nuis na zege op 1.500 meter: 'Ik had deze tijd niet verwacht, hoor'

De omstandigheden waren zwaar in Polen en de tijden vielen daardoor wat tegen. Nuis reed in een Nederlands onderonsje tegen Wesly Dijs en was, net als bijna elke schaatser, kapot in de laatste meters van de race.

Wel was hij de enige van het deelnemersveld die onder de 1.47 dook. Daarmee verzekerde hij zich van het wereldbekergoud, zijn tweede van dit seizoen.

Roest klopt Howe

Roest, die bij de NK afstanden Nuis nog verrassend had geklopt, reed tegen Connor Howe, de nummer een van het wereldbekerklassement. De 22-jarige Canadees sloeg in het eerste gedeelte van de race een gaatje met de 27-jarige Nederlander.

Patrick Roest

In het vervolg van de race kwam Roest langzaam maar zeker terug en op de laatste kruising kwam de Lekkerkerker langszij. De eindsprint die hij er nog uitperste was net voldoende om Howe te verslaan, maar niet om de winnende tijd op de klokken te zetten.

Ook de Noor Peder Kongshaug was sneller dan Roest en pakte dus het zilver.

Bij de ploegenachtervolging pakte Roest samen met Marcel Bosker en Beau Snellink het brons, achter Noorwegen en de Verenigde Staten. Het Nederlandse trio zette op de Poolse ijsbaan 3.43,96 op de klok, die behoorlijk van slag was tijdens het laatste onderdeel van de eerste dag.

Daardoor liet de officiële uitslag minutenlang op zich wachten. Toen die uiteindelijk wel op het scorebord te zien was, konden de Noren juichen. Zij hadden 3.42,70 neergezet.

Roest na brons op ploegenachtervolging: 'Gat met Noren en Amerikanen te groot'

Jordan Stolz, die dit seizoen indruk maakte door de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen over 1.500 meter te winnen, is er niet bij in Polen. De jonge Amerikaan is in Inzell om deel te nemen aan de WK voor junioren. Daar pakte hij vrijdag al de wereldtitel op de 500 en de 1.500 meter.

Van de Nederlanders ontbreekt onder anderen Thomas Krol. In aanloop naar de WK afstanden, van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen, verkiezen veel schaatsers trainingen boven wedstrijdritme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl