De Westerschelde bij Waarde
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Geen gezondheidsrisico’s door pfas bij zwemlocaties Westerschelde

Het is ondanks pfas veilig om te zwemmen in de Westerschelde, zeggen GGD Zeeland en de provincie Zeeland. Rijkswaterstaat deed afgelopen jaar verschillende metingen naar pfas op zwemlocaties in de Westerschelde.

In Zeeland ontstond in 2021 onrust over de aanwezigheid van pfas in de Westerschelde. Chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht bleek jarenlang pfas te hebben geloosd in de Schelde. Vorig jaar adviseerde het RIVM om zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde te eten omdat daar te veel pfas inzit.

Aan de andere kant concludeerde het instituut toen ook dat zwemmen in de Westerschelde niet schadelijk is voor de gezondheid. De hoogste pfas-waardes werden gemeten in de Schaar van Ouden Doel in Zeeuws-Vlaanderen, vlak bij de grens met België. De hoeveelheid pfas bleek lager dan in de Helmondse recreatieplas Berkendonk, waarover eerder onderzoek al uitwees dat er geen risico was voor de gezondheid van zwemmers.

Uit voorzorg werden toch periodiek onder meer de zwemlocaties Perkpolder, Baarland en Vlissingen gedurende het jaar onderzocht. De waardes op deze locaties vielen allemaal lager uit dan de metingen in de Schaar van Ouden Doel.

De Schaar van Ouden Doel

Rijkswaterstaat zal dit jaar geen pfas-metingen meer verrichten op de eerder onderzochte zwemlocaties. Wel zal Rijkswaterstaat maandelijks blijven meten bij Schaar van Ouden Doel, Hansweert en Vlissingen. Als die waardes hoger uitvallen dan voorgaande jaren, wordt er extra gemeten.

Op 1 mei gaat het zwemseizoen van start, schrijft Omroep Zeeland. Rijkswaterstaat raadt aan om alleen bij officiële zwemlocaties in het water te springen omdat de waterkwaliteit daar in de gaten wordt gehouden.

Advertentie via Ster.nl