Kevin Durant
NOS Sport

NBA-sterspeler Durant verruilt Brooklyn voor ambitieus, maar titelloos Phoenix

Het Amerikaanse NBA-basketbalteam Brooklyn Nets is drie dagen na het vertrek van Kyrie Irving naar Dallas opnieuw een sterspeler kwijtgeraakt. Kevin Durant verlaat de club uit New York en gaat voor Phoenix Suns spelen.

Durant werd in 2017 en 2018 met Golden State Warriors NBA-kampioen en werd in 2014 bij Oklahoma City Thunder verkozen tot waardevolste NBA-speler. Durant, die nu nog herstelt van een knieblessure, krijgt ploeggenoot T.J. Warren met zich mee naar de Suns.

De komst van Durant naar de Suns toont de ambities van de nieuwe eigenaar Mat Ishbia, die de club woensdag overnam. "Vandaag is een dag van transformatie voor de club", zei Ishbia. "We zijn ontzettend blij om Kevin en T.J. te verwelkomen, omdat we op en naast het veld bouwen aan een kampioenenomgeving."

Durant, dit seizoen per wedstrijd goed voor bijna 30 punten, voegt zich in Phoenix bij twee andere NBA-sterren: Devin Booker en Chris Paul. Zo heeft nieuwe eigenaar Ishbia na drie dagen al zijn gedroomde titelfavoriet geformeerd, want dat zijn de Suns als bij toverslag geworden door de Durant-ruil.

Titel misgelopen in 2021

De drang van de fans naar een kampioenschapsring zal er alleen maar door groeien. Phoenix heeft een rijke geschiedenis met spelers als Charles Barkley en Steve Nash, maar een NBA-titel ontbreekt op het palmares van de club uit Arizona. De Suns stonden drie keer in de finale, in 1976, 1993 en 2021.

Met Durant erbij gaan de Suns dit seizoen vol voor de eerste titel in de clubhistorie. Of het team in de breedte nog sterk genoeg is, blijft de vraag, want ze raken behoorlijk wat spelers kwijt, waardoor de reservebank wat teer oogt. Ook geven de Suns de mogelijkheden op de komst van toekomstige talenten weg met de deal.

Durant, Irving en Harden op het veld namens de Nets in 2021

In ruil voor de transfer van Durant en Warren ontvangen de Nets onder anderen Mikal Bridges en Cameron Johnson en krijgen ze een aantal voordelen tijdens de aankomende transferperiodes.

De Nets beschikken de komende zes jaar onder meer over vijf zogeheten first round-picks. Dat geeft het team uit Brooklyn het recht om als een van de eerste teams een speler te kiezen in de komende NBA-drafts, de poel waaruit teams jaarlijks nieuw talent vissen.

Missie Nets mislukt

Met het vertrek van sterren Durant en Kyrie is de leegloop bij het team uit Brooklyn compleet. Vorig jaar vertrok ook al die andere superster, James Harden, die zich in 2021 bij het tweetal had gevoegd waardoor de Nets werden gezien als een onmiddellijke titelkandidaat. Het kortetermijnplan bleek niet te werken, waarna coach Steve Nash vroegtijdig vertrok.

Met de ruil lijken de Nets, al dan niet noodgedwongen, nu te kiezen voor een andere strategie, die van de lange termijn, van het opbouwen van een team met jonge spelers. En niet voor de kortste weg naar een ring. Het risico dat de Suns nu wel nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl