Afgelopen november bouwde Polen nog een uitgebreide grensinstallatie om illegale migranten gestuurd door Belarus te weren
NOS Nieuws

Polen sluit grensovergang met Belarus na veroordeling journalist

Polen heeft een belangrijke grensovergang met Belarus gesloten. Het besluit komt na een verzoek van het Poolse parlement aan de minister van Binnenlandse Zaken. Verder heeft Polen aangekondigd meer personen die banden hebben met de Belarussische president Loekasjenko op de sanctielijst te zetten.

Aanleiding voor de maatregelen is de veroordeling van een Poolse journalist in Belarus. Andrzej Poczobut kreeg gisteren acht jaar celstraf voor "het aanzetten tot haat en het bedreigen van de nationale veiligheid". Poczobut werkte in Belarus voor de Poolse krant Gazeta Wyborcza, waarin hij zich regelmatig kritisch uitliet over het regime van Loekasjenko.

De grensovergang bij Bobrowniki, 200 kilometer ten noordoosten van Warschau, is tot nader order gesloten "vanwege de staatsveiligheid", meldt minister Kaminski. Details heeft hij niet bekendgemaakt.

Reeks rechtszaken

Poczobuts veroordeling maakt deel uit van een reeks rechtszaken tegen oppositieleiders en andere critici van het regime. Vorige maand begon er ook al een proces tegen de Belarussische oppositieleider Tichanovskaja.

Met de veroordeling van de journalist komt de toch al slechte relatie tussen Polen en Belarus verder onder druk te staan. Polen is de afgelopen jaren een belangrijke uitvalsbasis geweest voor politieke vluchtelingen uit Belarus en Loekasjenko beweerde dat Polen achter de protesten tegen de verkiezingsuitslag van 2020 zat. Daar kwam bij dat Belarus als een van de weinige landen ter wereld Rusland steunt in de oorlog tegen Oekraïne, terwijl Polen een sterke bondgenoot van Oekraïne is.

In 2021 kwamen de verhoudingen op scherp te staan toen Polen en de Europese Unie Belarus ervan beschuldigden een migrantencrisis te hebben veroorzaakt door groepen vluchtelingen vanuit Belarus illegaal de grens over te duwen. Onder dwang van Belarussische militairen werden toen grote groepen migranten uit Syrië en Irak naar de Poolse grens gebracht, waar ze vervolgens werden teruggeduwd door Poolse grenswachten. Het leidde destijds tot een diplomatieke rel tussen Belarus en de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl