President Zelensky gisteren in Westminster Hall in Londen
NOS Nieuws

Wekdienst 9/2: Zelensky bezoekt Brussel • Laatste dag Oranjes in Caribisch gebied

Goedemorgen! De Oekraïense president Zelensky bezoekt vandaag het Europees Parlement en op Saba sluiten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia hun rondreis door het Caribisch gebied af.

Eerst het weer: in de ochtend schijnt af en toe nog de zon, maar later op de dag komt er bewolking. In het noorden valt wat motregen, in de rest van het land is het overwegend droog.

Ga je de weg op? Houd er dan rekening mee dat het streekvervoer staakt, voor de vierde dag op een rij. Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Oekraïense president Zelensky is vandaag in Brussel, waar hij naar verwachting het Europees Parlement toespreekt in een speciale zitting. Later op de dag schuift hij aan bij een bijeenkomst van de 27 EU-regeringsleiders, die hij wil spreken over extra militaire steun voor Oekraïne.
  • De de agenda van de EU-regeringsleiders staat, behalve het bezoek van Zelensky, ook de aanpak van illegale migratie. De instroom van asielzoekers neemt toe, maar in veel Europese landen wringt de opvangcapaciteit.
  • Het is de laatste dag van het bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan het Caribische deel van het Koninkrijk. De Oranjes sluiten hun rondreis van bijna twee weken vandaag af op Saba.
  • Het is de tweede dag van het EK baanwielrennen in het Zwitserse Gretchen. Het avondprogramma is vanaf 18.00 uur te zien via NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

In Turkije en Syrië gaan de reddingsacties na de verwoestende aardbeving onverminderd door, na drie dagen worden er nog altijd overlevenden onder het puin vandaan gehaald. Het dodental is opgelopen tot ruim 15.000.

In de provincie Kahramanmaras werden onder anderen een 12-jarig kind na 68 uur gered en iets daarvoor een 16-jarige jongen en een jong meisje. Het Nederlandse reddingsteam heeft inmiddels elf mensen gered in de regio Hatay.

Alle ontwikkelingen van de nasleep van de aardbeving in Turkije en Syrië volg je vandaag weer in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De wereld keek mee hoe in Syrië een pasgeboren baby levend onder het puin vandaan werd gehaald. Het meisje zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die al was overleden. Een cameraman van de NOS ging bij de baby langs in het ziekenhuis.

Klein wonder: deze Syrische baby werd geboren onder het puin

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl