Nilüfer Gündogan met haar advocaten bij aankomst voor een zitting, in december
NOS NieuwsAangepast

Hof oordeelt in voordeel Volt: partij mocht Gündogan uit Kamerfractie zetten

Het bestuur van de politieke partij Volt mocht Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan uit de fractie zetten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam beslist in het hoger beroep in de zaak tussen Gündogan en haar voormalige partij.

De fractie en het bestuur van Volt schorsten Gündogan in februari vorig jaar na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Gündogan spande daarop een kort geding aan en kreeg gelijk van de rechter. Volt moest haar weer toelaten tot de fractie en werd veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 5000 euro op een schadevergoeding. Desondanks zette Volt haar in maart alsnog uit de partij.

De partij ging in hoger beroep en het hof zet nu een streep door de uitspraak. Tijdens de zitting maakte Gündogan duidelijk dat ze niet meer wil terugkeren in de fractie en zich neerlegt bij het beëindigen van haar lidmaatschap. Ze houdt wel staande dat de meldingen van ongewenst gedrag onjuist waren.

Ook geen schadevergoeding

Volt maakte de besluiten bekend in persberichten op 13 en 26 februari vorig jaar. Het hof oordeelt nu dat die "niet onrechtmatig zijn jegens Gündogan". Daarom hoeft de partij ook het voorschot op de schadevergoeding niet te betalen.

Wel zegt de rechter dat Volt in de persberichten de bewoordingen niet allemaal even gelukkig heeft gekozen. De inhoud staat echter niet ter discussie.

Wat meespeelde in het besluit van het hof is dat de rechtbank in Den Haag onlangs in een uitspraak oordeelde dat een Kamerfractie de vrijheid heeft een fractielid te schorsen. Daardoor zou ook een bodemprocedure waarschijnlijk uitwijzen dat de schorsing rechtmatig is. Staatsrechtgeleerden denken hier verschillend over, staat ook in het vonnis.

In een reactie laat Gündogans advocaat Knoops weten dat er een bodemprocedure wordt gestart en dat Gündogan die met vertrouwen tegemoetziet.

Eigen koers

Er kwamen bij Volt dertien meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag van Gündogan. Die varieerden van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en machtsmisbruik. Ook deed zij volgens de partij aangifte tegen leden die een dergelijke melding hadden gedaan, tegen het partijbestuur en tegen de twee fractieleden die met haar in de Tweede Kamer zaten, partijleider Laurens Dassen en Marieke Koekkoek.

Volt nam de beslissing om Gündogan te royeren omdat zij, volgens een mail aan de leden, "de vereniging op onredelijke wijze benadeelt". Zij zou daarbij volledig haar eigen koers varen. Dat leidde tot oproepen in de partij om actie tegen haar te ondernemen. Gündogan was een prominent lid van de partij en door de ontstane situatie was het "redelijkerwijs" niet mogelijk haar bij de partij te houden.

Nilüfer Gündogan bleef na haar royement door Volt aan als onafhankelijk Kamerlid, waarmee het aantal fracties in de Kamer op twintig kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl