Studeren voor een diploma
NOS Nieuws

STAP-regeling aangepast, eind deze maand weer van start

De STAP-regeling, het opleidingsbudget van de overheid dat tijdelijk stillag vanwege oneigenlijk gebruik, gaat onder nieuwe strengere voorwaarden eind deze maand weer van start.

Er komt per 28 februari een maximum van 300 toekenningen per opleiding en aanbieders van snoepreisjes en cadeaus worden aangepakt, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Per mei 2023 wordt de definitie van scholing nog verder aangescherpt.

Eind vorig jaar besloot het kabinet de regeling tijdelijk stil te leggen nadat duidelijk was geworden dat miljoenen aan subsidies maar bij een kleine groep aanbieders terechtkwamen. Dit leidde tot onvrede onder particuliere aanbieders van opleidingen, die van een "zeer beroerde timing" spraken. Sommige opleidingsinstituten hadden al allerlei voorbereidingen getroffen om na 2 januari nieuwe groepen cursisten te verwelkomen.

Volgens het kabinet kon het niet anders en was er tijd nodig om regels in te voeren die het oneigenlijk gebruik zouden tegengaan.

Minister Van Gennip zegt dat de tijdelijke stap nodig was, "hoe vervelend het ook was om mensen teleur te moeten stellen". "Het is belangrijk dat de regeling blijft doen wat die moet doen, namelijk mensen aansporen om aan de slag te gaan met hun professionele ontwikkeling. Tegelijkertijd moet misbruik en oneigenlijk gebruik worden tegengegaan."

De minister zegt er met de genomen maatregelen "vertrouwen in te hebben dat de STAP-regeling beter zal functioneren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl