NOS Nieuws

Miljoenen uit STAP-budget komen terecht bij kleine groep aanbieders

Ruim de helft van het opleidingsbudget uit de STAP-regeling is het afgelopen jaar terechtgekomen bij een groep van twintig opleiders. De ruim 104 miljoen euro die zij ontvingen is gebruikt voor opleidingscursussen voor onder meer wandelcoach, dronepiloot of orthomoleculair therapeut, meldt Follow the Money.

Het nieuwsplatform kreeg deze informatie in handen via een beroep op de Wet open overheid (Woo, de opvolger van de Wob). Grote opleidingsinstituten als NHA en LOI voeren de lijst aan, zij ontvingen respectievelijk bijna 28 en ruim 20 miljoen euro, zo bleek uit de opgevraagde data van het ministerie van Sociale Zaken.

De top vijf aanbieders die het meeste STAP-budget binnen haalden

Aanbieder Bedrag
NHA 27.890.364
LOI 20.189.500
Laudius 10.557.860
Growth Tribe Education B.V. 8.303.264
NTI-NL 7.058.907

De meeste bijscholing vond plaats in digitale marketing en sales, persoonlijke effectiviteit en opleidingen tot coach. Een andere populaire opleiding was een online cursus beleggen.

Cursusaanbieder Madelon Vos heeft daar volgens het onderzoeksplatform vorig jaar 2 miljoen euro aan verdiend. In de online lessen 'technische analyse' worden grafieken en eerdere ontwikkelingen op de aandelenmarkt bestudeerd. Cursisten zouden zo de basiskennis verwerven om patronen te herkennen en voorspellingen te doen over de toekomst van de markt.

Madelon Vos, die actief is op Youtube en ook bekend staat als Miss Bitcoin, zegt tegen Follow the Money dat het door haar verdiende bedrag niet klopt. Ook zegt ze dat haar opleiding goed past in het STAP-budget en dat cursisten nu de basis hebben gelegd om aan de slag te gaan in de financiële sector.

Vespa's en andere cadeaus

De cursus van Vos werkte ook met een marketingmodel waarbij mensen nieuwe cursisten konden aandragen. Daarbij kreeg de indiener 100 euro uit het STAP-budget, de rest ging naar Vos zelf. Meerdere verwijzingen leidden ook tot andere beloningen zoals een Vespa-scooter bij 100 inschrijvingen en een set airpods bij 5. Vos zegt met die strategie te zijn gestopt nadat er Kamervragen over waren gesteld.

"Doordat alles online staat, kon de YouTuber in 2022 aan ruim 2500 cursisten 'lesgeven' ", schrijft Follow the Money.

Een van de andere grootverdieners, opleider Civas, verdiende ruim 5 miljoen euro aan STAP-cursisten. Onder andere de opleiding tot orthomoleculair therapeut was daar populair. Tegen Follow the Money zegt de Vereniging tegen de Kwakzalverij dat er geen wetenschappelijke basis bestaat voor dat beroep.

Komend jaar is er opnieuw geld beschikbaar voor het STAP-budget, in totaal 200 miljoen euro. De eerste aanvraagronde, die op 2 januari zou beginnen, is door het kabinet geschrapt. Er is volgens de overheid sprake van misbruik en er is tijd nodig om regels in te voeren om dat tegen te gaan.

Er is een onafhankelijke Toetsingskamer ingesteld, die controleert of opleidingen voldoen aan de regels. Het gaat daarbij om ruim drieduizend opleidingen van 200 opleiders.

Verdienmodel

Minister Van Gennip van Sociale Zaken wil dat het budget gerichter wordt ingezet op beroepen in de zorg en het onderwijs. Dat gebeurt nu nog te weinig. Daarnaast wil de minister tegengaan dat STAP als verdienmodel wordt gebruikt. Aanbieders mogen vanaf dit jaar niet meer onbeperkt mensen toelaten tot een training.

De volgende ronde om een STAP-budget aan te vragen begint op 28 februari. Dan moet duidelijk zijn welke scholing niet aan de voorwaarden van STAP voldoet. Er komen daarna dit jaar nog 4 momenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl