NOS Nieuws

Kabinet schrapt aanvraagronde scholingsbudget vanwege misbruik

Mensen kunnen in januari 2023 geen STAP-budget voor een cursus of opleiding aanvragen. Het kabinet schrapt die maand de aanvraagronde, omdat er sprake is van misbruik. Volgens de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs is er tijd nodig om regels in te voeren die dat tegengaan.

Iedere volwassen Nederlander heeft jaarlijks recht op het STAP-budget, een bedrag van 1000 euro. Het is bedoeld om een cursus of opleiding te volgen, op voorwaarde dat het de positie van de aanvrager op de arbeidsmarkt verbetert.

De aanvraag ervan loopt via het UWV, in verschillende rondes per jaar. In totaal maakten volgens de uitvoeringsinstantie dit jaar ruim 200.000 mensen gebruik van de regeling

Naar het buitenland

De afgelopen tijd kwamen er meerdere verhalen boven over opleidingen die niet aan de voorwaarden leken te voldoen, bijvoorbeeld een cursusreis naar het buitenland, een pensioencursus of een cursus over hoe je snel rijk kan worden. Ook ontdekte RTL Nieuws dat aanbieders hun lesgelden flink omhoog gooiden, nadat het STAP-budget was ingevoerd.

Sinds de start van het budget zijn er ruim 2700 opleidingen geschrapt. Op dit moment wordt nog bij 3500 opleidingen, die vallen onder 200 opleiders, onderzocht of ze goed genoeg zijn.

Het kabinet is daarnaast bezig strengere regels in te voeren. Zo kan een maximaal aantal deelnemers een cursus volgen, om te voorkomen dat opleiders veel deelnemers proberen te werven op goedkope cursussen.

Achter het net

Door de grote populariteit van het budget visten mensen afgelopen jaar regelmatig achter het net als ze een aanvraag wilden doen bij het UWV. Het schrappen van de nieuwe ronde betekent dat zij nog langer op een nieuwe kans moeten wachten.

Het beschikbare budget blijft hetzelfde, maar wordt nu over de volgende rondes verdeeld. De eerstvolgende begint op 28 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl