NOS Nieuws

Opleiders profiteren van STAP-subsidie en verhogen kosten cursussen

Cursusaanbieders profiteren flink van het STAP-budget, waarmee Nederlanders voor 1000 euro aan opleidingsbudget kunnen krijgen. Volgens onderzoek van RTL Nieuws proberen sommige opleiders met trucs zo veel mogelijk geld te claimen bij de overheid. Dat betekent dat de subsidiepot sneller leeg raakt en minder mensen een cursus kunnen volgen.

Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, zag het al een beetje aankomen. "Goed bedoeld, slecht uitgewerkt", zo zegt hij erover in een reactie tegen het ANP. Opleiders verhogen onder meer de kosten voor hun cursussen, zo blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws.

Geen kortingen

Voor het onderzoek werden alle cursussen bekeken die meer dan honderd keer werden aangevraagd. De kosten zijn vergeleken met die van vorig jaar, voordat het STAP-budget er was. Veel opleiders blijken voor zoveel mogelijk opbrengst te gaan als de overheid de cursus betaalt. Zo werden prijzen verhoogd, zijn er geen kortingen meer en worden alle optionele extra's sowieso aangevinkt.

"Opleidingsinstanties weten dan dat het gegarandeerd geld is waar de leerling dus niet op hoeft te beknibbelen", zegt Fortuin tegen het persbureau. "En dan gaan bij veel instellingen, húp, de prijzen van de opleidingen omhoog."

"Er zit een enorm gat in de regeling", zegt Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, tegen RTL Nieuws over de prijsstijgingen. "Ethisch gezien is het natuurlijk niet goed wat de bedrijven doen, maar het is niet verboden. Dit had je netjes dicht moeten tikken aan de voorkant, door afspraken te maken over bijvoorbeeld een maximale jaarlijkse prijsstijging."

Volgens Arjen Edzes, lector regionale arbeidsmarkt aan de Hanzehogeschool Groningen, is het onder meer een probleem dat iemand maar één keer een cursus kan doen met het STAP-budget. "Wat daarna overblijft van die 1000 euro, kan hij niet nog eens een keer ergens anders inzetten", zegt Edzes. "De consument heeft er daardoor helemaal geen belang bij om zo goedkoop mogelijk in te kopen." Hij vindt dan ook dat mensen met het overgebleven geld een tweede cursus moeten kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl