NOS Nieuws

Grootschalige aanval met gijzelsoftware op duizenden servers wereldwijd

Wereldwijd zijn duizenden computerservers getroffen door een aanval met gijzelsoftware, meldt de Italiaanse cyberveiligheidsorganisatie ACN. Ook het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor de ransomware.

Gijzelsoftware blokkeert bestanden op computers en geeft die pas weer vrij als het slachtoffer betaalt. Volgens het NCSC valt de gijzelsoftware een ruim twee jaar oude kwetsbaarheid aan in ESXi-software van het bedrijf VMware. Dat is een veelgebruikt systeem waarmee het mogelijk is om meerdere besturingssystemen op één server te laten draaien. De kwetsbaarheid werd in 2020 ontdekt.

Dit weekend werden er steeds meer servers getroffen. In eerste instantie werden veel computers in Frankrijk getroffen, maar volgens de Italiaanse ACN zijn ook servers in Finland, de VS en Canada doelwit van de aanval. In Italië zijn tientallen organisaties getroffen. Ook het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency onderzoekt de impact en roept organisaties op cyberaanvallen te melden.

De cyberveiligheidscentra waarschuwen bedrijven en organisaties actie te ondernemen en ESXi-systemen te voorzien van alle beveiligingsupdates om te voorkomen dat ze door de gijzelsoftware niet meer bij hun bestanden kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl