NOS NieuwsAangepast

Britse media: hack postbedrijf Royal Mail gelinkt aan Rusland

Het Britse postbedrijf Royal Mail is gehackt met software die gelinkt is aan Rusland, melden Britse media. Door de hack kan het postbedrijf sinds woensdag geen brieven en pakketten naar het buitenland versturen.

De BBC heeft van een bron vernomen dat het gaat om de gijzelsoftware Lockbit, die is ontwikkeld en wordt gebruikt door bendes die nauwe banden hebben met Rusland. Maar dat wil niet zeggen dat deze specifieke aanval uit Rusland komt, voegt de BBC eraan toe.

Royal Mail heeft experts in de arm genomen die de zaak onderzoeken. Om te voorkomen dat de internationale pakketten en brieven die niet verstuurd kunnen worden zich opstapelen, heeft de postbezorger aan zijn klanten gevraagd voorlopig geen post met een bestemming in het buitenland te versturen.

Het Britse Cyber Security Centrum is op de hoogte van het incident bij Royal Mail en probeert samen met het bedrijf de computersystemen te bevrijden van de ransomware. De National Crime Agency, een Britse organisatie die strijdt tegen georganiseerde misdaad, doet ook onderzoek naar de cyberaanval.

Autohandelaren en kinderziekenhuizen

Hackers die Lockbit gebruiken staan bekend om hun cyberaanvallen waarbij ze computersystemen platleggen totdat er losgeld wordt betaald. Soms eisen ze daarbij miljoenen. Honderden bedrijven, waaronder autohandelaren en zelfs kinderziekenhuizen, zijn in de afgelopen jaren slachtoffer geworden van de gijzelsoftware.

De Britse krant The Telegraph schrijft dat een Lockbit-hacker op Telegram heeft gezegd dat zij profiteren van de vijandige houding van het Westen ten opzichte van Rusland. "Daardoor kunnen wij agressief handelen en vrijuit opereren binnen de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl