NOS Schaatsen

Leerdam ondanks touché voor vierde keer op rij Nederlands kampioen 1.000 meter

Jutta Leerdam is voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen geworden op de 1.000 meter. Bij de Daikin NK afstanden was ze op haar favoriete afstand onder meer Antoinette Rijpma-de Jong te snel af.

Leerdam snelde in Thialf naar 1.13,58 en was daarmee veel te rap voor haar concurrenten. Rijpma-de Jong kwam nog het dichtst in de buurt met 1.14,86.

Leerdam veel te sterk voor concurrenten op 1.000 meter bij NK afstanden

Op de 500 meter van zaterdag moest Leerdam nog genoegen nemen met een tweede plaats. Toen mocht de 22-jarige Femke Kok met de Nederlandse vlag een ereronde rijden.

De 1.000 meter is echter het hele seizoen al het terrein van de 24-jarige Leerdam. Ze won tot nu toe alle vier de wereldbekerwedstrijden, werd Nederlands en Europees kampioen sprint en dook als eerste vrouw ooit onder de 1.13 op een laaglandbaan.

Ze reed bij de NK tegen Isabel Grevelt en kon op de kruising naar haar tegenstandster toe rijden. In de bocht raakten de twee elkaar, waardoor Grevelt even wankelde. Leerdam had daar geen last van en snelde door naar de winst.

De jury keek nog even naar het incident, maar besloot niemand te diskwalificeren.

Leerdam opnieuw oppermachtig op 1.000m: 'Was erop gebrand te winnen'

"Ik was best wel gebrand", vertelde Leerdam. Daarmee doelde ze op de ietwat teleurstellende 500 meter. "Het is niet lekker als je je niet heel zelfverzekerd voelt, als je hem niet lekker raakt."

"Ik ben blij dat ik me heb gerevancheerd en heb laten zien dat ik gewoon goed ben", concludeerde Leerdam. "Ik voel me gewoon thuis op deze afstand."

Zussenstrijd

De achtste rit van de 1.000 meter was een mooi affiche, want daarin stonden de zussen Antoinette Rijpma-de Jong en Michelle de Jong tegen elkaar. Michelle, met 23 jaar de jongste van de twee, startte sneller dan haar vier jaar oudere zus.

Michelle de Jong (links) en Antoinette Rijpma-de Jong

De 27-jarige Antoinette had echter met de finish in zicht nog net wat meer over en won de zussenstrijd. De twee bezetten na hun race de tweede en derde plaats, die recht geven op deelname aan de WK afstanden.

Kok wist dus wat haar te doen stond in de slotrit, maar ze kwam niet in de buurt van de tijd van Leerdam en ook de tijden van de zussen De Jong lagen buiten haar bereik. Ze finishte in 1.15,03 en liep daarmee een WK-ticket voor de 1.000 meter mis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl