NOS Sport

Schulting wint prestigeduel met Velzeboer, podiumplek voor Knegt

Schulting blijft Velzeboer voor op 500 meter en pakt wereldbekergoud

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft, na haar gouden wereldbekermedaille op de 1.000 meter van zaterdag, ook het goud gepakt op de 500 meter. De Europees kampioene verwees in Dresden regerend wereldkampioene Xandra Velzeboer naar de tweede plek.

Het treffen tussen Velzeboer en Schulting was het klapstuk van de zondag. De twee toonden in de kwartfinales en halve finales afzonderlijk van elkaar al hun klasse, door daarin telkens als eerste te eindigden.

In de eindstrijd was er voor de Nederlandse shorttrackkanonnen geen ontkomen aan. Velzeboer en Schulting moesten het in een rechtstreekse confrontatie gaan uitvechten. Iets wat op het afgelopen EK niet gebeurde, wegens een valse start van Velzeboer in de kwalificatieronde.

Matige start Velzeboer

Schulting profiteerde optimaal van een heel matige start van Velzeboer. Ze nestelde zich op kop en liet Velzeboer er niet meer langs. De Koreaanse Choi Min-jeong eiste het brons op. Voor Schulting was het alweer haar achtste gouden wereldbekerplak.

Schulting over perfect weekend: 'Individueel het hoogst haalbare gehaald'

De Nederlandse vrouwen sloten hun succesvolle weekeinde in stijl af door goud te winnen op de aflossing. Met nog acht ronden te gaan duwde Schulting Velzeboer naar de koppositie ten koste van Canada en in het restant van de finale gaven Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Schulting en Velzeboer die positie niet meer uit handen.

Poutsma mocht na een indrukwekkend individueel optreden in de halve finales van de tweede 1.500 meter, waarin ze in haar heat tweede werd, de finale rijden. Daarin eindigde ze na een valpartij als zevende en laatste. De Koreaanse klassementsleidster Gilli Kim zegevierde.

Bekijk hieronder de finales van de aflossing en de 1.500 meter bij de vrouwen.

Bij de mannen greep Sjinkie Knegt net naast zijn zevende wereldbekerzege. De inmiddels 33-jarige shorttracker, die dit seizoen nog niet op het podium was geëindigd, won heel knap zilver op de 1.500 meter.

Knegt reed een tactisch sterke race en werd op de streep maar net geklopt door de Koreaan Park Ji-won, die dit seizoen al zes wereldbekerzeges boekte. De Let Reinis Berzins eindigde als derde.

Bekijk hieronder de race en reactie van Sjinkie Knegt.

Voor Friso Emons waren de druiven zuur. Hij eindigde voor de vierde keer dit seizoen op de vierde plaats op de 1.500 meter.

Volgend weekend is in Dordrecht de wereldbekerfinale, begin maart vinden de WK plaats in Seoul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl