NOS Wielrennen

Van Empel lost belofte in met eerste wereldtitel, podium is geheel Nederlands

Van Empel troeft Pieterse af en grijpt de wereldtitel

Veldrijdster Fem van Empel heeft zaterdagmiddag bij de wereldkampioenschappen in het Brabantse Hoogerheide de wereldtitel veroverd. Puck Pieterse kwam als tweede over de streep.

Het is de eerste individuele wereldtitel bij de senioren voor de 20-jarige Van Empel, die dit seizoen ook al Europees kampioene werd en de eindzege in de wereldbeker greep. Vrijdag pakte ze met Nederland al het goud op de gemengde estafette.

Valse start

Zoals verwacht ging de strijd tussen de twee vrouwen in vorm: Pieterse en Van Empel. Eerstgenoemde kende een valse start doordat ze van de pedalen schoot op haar eerste meters. Van Empel rook bloed en sloeg direct een gaatje.

Puck Pieterse, Fem van Empel, Lucinda Brand tijdens de huldiging van het WK veldrijden in Noord-Brabant

Een verbeten Pieterse vocht zich terug en na de eerste ronde gingen beide vrouwen samen aan de leiding, gevolgd door Lucinda Brand en Silvia Persico. De Italiaanse werd gelost, maar Brand wist lange tijd binnen een paar seconden van het tweetal te blijven.

Pieterse valt, Van Empel profiteert

Op de helft van de race ging Pieterse onderuit en Van Empel profiteerde optimaal. Pieterse ging samen met Brand nog wel in de achtervolging, maar nadat ze Brand had gelost wist ze op eigen kracht niet meer in de buurt van Van Empel te komen.

Van Empel, die in 2021 ook al wereldkampioene werd bij de junioren, kwam uiteindelijk met een voorsprong van 39 seconden op Pieterse over de finish. Brand, de wereldkampioene van 2021 bij de senioren, hield achter het tweetal haar derde plaats moeiteloos vast en voltooide daarmee het compleet Nederlandse podium.

Na afloop was Van Empel vol verbazing over haar titel. "Ik kan op dit moment niet geloven dat ik wereldkampioen ben", zei ze.

Van Empel: "Het is een beetje emotioneel, want van de buitenkant is niet te zien hoeveel werk ik erin stop. Ik was topfavoriet en als favoriet had ik de druk dat ik het waar moest maken. Er valt een hele grote last van mijn schouders."

Uiteraard was bij Pieterse de deceptie groot. "Op dit moment overheerst de teleurstelling", moest Pieterse bekennen. "Ik merkte dat Fem sterk was, maar ik had wel een plan om te demarreren. Maar voordat dat kon, maakte ik een cruciaal foutje en toen kreeg Fem vleugels."

Door de zege van Van Empel, ging de wereldtitel voor het vierde jaar op rij naar Nederland. Alvarado, Brand en achtvoudig wereldkampioene Marianne Vos gingen Van Empel voor.

Bij de beloften gingen de titels zaterdagochtend naar België en Canada. Thibau Nys, de zoon van oud-wereldkampioen Sven Nys, was een klasse apart en reed het grootste deel van de wedstrijd bij de mannen alleen voorop.

Achter Nys sprintte Tibor del Grosso naar het zilver. De 19-jarige crosser uit Eelde hield de Belgen Witse Meeussen en Joran Wyseure achter zich.

Isabella Holmgren was de beste bij de vrouwen. De Nederlandse favoriet Lauren Molengraaf had met een val en een lekke band veel pech en werd slechts zevende.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn de supersterren, de Belgen vieren altijd feest en de Oranje-vrouwen zijn er supergoed in. Toch heeft veldrijden het moeilijk. Hoe dat zit leggen we in onderstaande video uit.

Modder, bier en fietsen: veldrijden uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl