Annemiek van Vleuten
NOS Wielrennen

Ploegbaas Van Vleuten: 'Wielerkalender van de vrouwen is een puinhoop'

Sebastián Unzué, ploegleider van Annemiek van Vleuten bij het Spaanse Movistar, heeft forse kritiek geuit op de UCI. De internationale wielerunie heeft volgens hem "een puinhoop" gemaakt van het samenstellen van de WorldTour-kalender van de vrouwen van 2023.

Het aantal wielerkoersen is gestegen van 67 vorig jaar naar 86 dit jaar en volgens Unzué is dat een zorgelijke ontwikkeling. "Er wordt geen rekening gehouden met de behoeften of belangen van de teams", zegt hij tegen Cycling Weekly.

Vooral de drukke maand mei wordt door Unzué gevreesd, met onder meer de Vuelta, die begin mei voor het eerst over zeven dagen wordt uitgesmeerd.

Van Vleuten na de winst van de zevende Touretappe vorig jaar

"De teams beschikken over 14 of 15 renners en na intense periodes in februari, maart en april zou iedereen vijf tot tien dagen rust moeten krijgen. Dat wordt nu ingewikkelder."

Unzué doet dan ook een oproep aan de UCI. "Het is duidelijk dat de kalender van 2023 niet zal worden gewijzigd, maar voor 2024 is deze kwestie een van de dringendste in het vrouwenwielrennen."

Voor Van Vleuten is 2023 haar laatste jaar als wielrenster, zo kondigde ze eerder aan. Ze won afgelopen seizoen Omloop Het Nieuwsblad en Luik-Bastenaken-Luik, de drie grote ronden (Tour, Giro en Vuelta) en werd ook nog eens op onnavolgbare wijze wereldkampioen.

Stunt Van Vleuten: ondanks elleboogbreuk solo naar wereldtitel in Wollongong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl