Den Bosch voor de 21e keer landskampioen, Marloes Keetels, Margot van Geffen en Lidewij Welten vieren feest
NOS Sport

Na veel onvrede draait hockeybond play-offplannen terug: nu twee finaleduels

Hockeybond KNHB heeft de omstreden hervorming van de play-offs om de landstitel teruggedraaid. Zowel de halve finales als de finale bestaan voortaan uit twee wedstrijden: een thuis- en een uitwedstrijd.

Het besluit is genomen na overleg met de clubs, die niet blij waren met de in juli door de KNHB gepresenteerde nieuwe opzet.

De hockeybond kondigde toen aan dat het landskampioenschap bij de mannen en vrouwen de komende jaren zou worden beslist in één finalewedstrijd in het Wagener Stadion in Amstelveen in plaats van een best-of-3-serie op de velden van de twee finalisten.

De halve finales zouden nog wel worden gespeeld met best-of-3-duels, maar dat zijn nu dus twee duels geworden.

Weerstand bij clubs

De nieuwe opzet stuitte op veel weerstand. Volgens de clubs dreigde met één finaleduel de clubbeleving verloren te gaan en werden omzet uit kaartverkoop en verkoop van eten en drinken gemist. Ook zou het sportief niet eerlijk zijn als de finale drie jaar op rij in het stadion van Amsterdam zou worden gespeeld.

Kijk hier hoe de vrouwen van Den Bosch en de mannen van Bloemendaal vorig seizoen de landstitel veroverden:

Vooral de handelswijze van de KNHB zette veel kwaad bloed, omdat de plannen werden doorgevoerd terwijl de clubs hadden laten weten sterk tegen het voorstel te zijn.

Na overleg tussen alle partijen is er nu een oplossing gevonden, die meteen dit seizoen al wordt ingevoerd. Zowel de halve finales als de finale gaan over twee duels. Bij een gelijke stand volgen er shoot-outs.

Nieuw schema play-offs seizoen 2022/2023

Donderdag 18 mei Eerste wedstrijd halve finales mannen en vrouwen
Zaterdag 20 mei Tweede wedstrijd halve finales vrouwen
Zondag 21 mei Tweede wedstrijd halve finales mannen
Zaterdag 27 mei Eerste wedstrijd finale mannen en vrouwen
Maandag 29 mei Tweede wedstrijd finale mannen en vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl