Oud-president Bolsonaro
NOS Nieuws

Braziliaanse oud-president Bolsonaro vraagt toeristenvisum aan in VS

De Braziliaanse oud-president Bolsonaro heeft een toeristenvisum aangevraagd in de VS. Bolsonaro verblijft sinds 30 december in Florida en heeft nu een visum voor de duur van zes maanden aangevraagd, zegt zijn advocaat.

Zijn huidige visum kreeg hij toen hij nog staatshoofd was, maar dat visum loopt vermoedelijk vandaag af.

Betrokkenheid bij rellen

In zijn thuisland wordt onderzocht of hij betrokken was bij de bestorming van het parlement en andere overheidsgebouwen ruim drie weken geleden in de hoofdstad Brasilia. Tijdens die bestorming op 8 januari eisten duizenden Bolsonaro-aanhangers het aftreden van de nieuwe president Lula da Silva.

De zoon van Bolsonaro, Flavio, zei tegen journalisten niets te weten over de plannen van zijn vader. "Hij zou morgen kunnen terugkomen, of over zes maanden of nooit. Ik weet het niet. Hij is zich aan het ontspannen."

Bolsonaro zei eerder in gesprek met CNN Brazil dat hij eind januari wilde terugkeren naar Brazilië en dat hij zelfs overwoog om eerder terug te komen vanwege gezondheidsklachten. Hij zou nog altijd last hebben van de steekpartij in 2018 waarbij hij gewond raakte aan zijn buik.

'Geen onderdak bieden'

Het verblijf van Bolsonaro heeft in de VS ondertussen geleid tot frustratie bij Democratische politici: "De VS moet geen onderdak bieden aan iemand die oproept tot geweld tegen democratische instituten", schreven ze in een oproep aan president Biden.

De VS heeft nog niet gereageerd op vragen rondom de verblijfsstatus van de Braziliaanse oud-president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl