Het kunstwerk wordt uitgepakt in museum Hermitage
NOS Nieuws

Rembrandts kleinste schilderij voor even terug in Nederland

Het kleinste schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit maakte is voor even terug in Nederland. Het werk Buste van een bebaarde oude man uit 1633 is gisteren uitgepakt in de Hermitage in Amsterdam.

Het topstuk vormt samen met 34 andere werken van Nederlandse bodem de tentoonstelling Rembrandt en tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection. De werken zijn in het bezit van verzamelaar Thomas S. Kaplan uit New York. Samen met zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan richtte hij in 2003 The Leiden Collection op - genoemd naar de geboortestad van Rembrandt - die zo'n 250 schilderijen en tekeningen omvat.

Historieschilderkunst

De 35 schilderijen zijn topstukken in de historieschilderkunst, een genre dat in de zeventiende eeuw veel aanzien genoot. De kunst moest verhalen uit onder meer de Bijbel en de Klassieke Oudheid verbeelden. Rembrandt zou de historieschilderkunst essentieel hebben gevonden voor de ontwikkeling van het meesterschap van een schilder.

Buiten Rembrandt (1606-1669) zijn ook werken van onder anderen zijn leermeester Pieter Lastman (1583-1633) en zijn leerlingen Ferdinand Bol (1616-1680) en Arent de Gelder (1645-1727) in de collectie opgenomen.

De tentoonstelling is vanaf aanstaande zaterdag 4 februari tot en met zondag 27 augustus te zien in de Hermitage in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl