Het hoofdkantoor van Philips
NOS NieuwsAangepast

Philips schrapt opnieuw duizenden banen, waarvan 1100 in Nederland

Philips snijdt opnieuw fors in de organisatie. De komende twee jaar verdwijnen er wereldwijd nog eens 6000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Dat heeft het medische technologiebedrijf bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

Het bedrijf heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,6 miljard euro. De nieuwe ontslagronde komt bovenop die van oktober vorig jaar. Toen werden er al 4000 banen geschrapt wereldwijd, waarvan 800 in Nederland.

Daar komen nu dus in Nederland 1100 banen bij. In hoeverre sprake is van gedwongen ontslagen is niet duidelijk. De verwachting is dat de hardste klappen vallen op het hoofdkantoor in Amsterdam en in Best, waar onder meer het innovatiecentrum zit.

Met deze nieuwe aankondiging gaat er bij het bedrijf nu een streep door 10.000 arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft nu nog ongeveer 80.000 mensen in dienst, daarvan werken er in Nederland 11.000.

Terugroepactie

"Dat is een zeer pijnlijk, maar noodzakelijk besluit om ook de toekomst voor alle overige Philips-medewerkers en van Philips veilig te stellen voor de jaren die komen", zegt topman Roy Jakobs.

"Als dit dan de kans is om die storm inderdaad te ontlopen, dan is dat zeer pijnlijk en dramatisch voor hen die het betreft. Maar als het uiteindelijk het bedrijf redt is het goed", zegt Hans Wijers van vakbond FNV.

In oktober zat Jakobs nog maar negen dagen op zijn post toen de eerste reorganisatie werd aangekondigd. Die was met name bedoeld om kosten te besparen, zegt het bedrijf. Nu is de reorganisatie vooral gericht op het simpeler maken van de bedrijfsprocessen. Zo krijgt het bedrijf meer grip op de uitvoering en op de kwaliteit van de producten, is het idee.

Philips kampt met grote problemen, vooral vanwege de grote terugroepactie van apneuapparaten. Miljoenen apparaten moeten wereldwijd worden teruggeroepen en vervangen vanwege loslatende schuimdeeltjes die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat kost het bedrijf veel geld.

Eerder dit jaar schreef Philips al 1,3 miljard euro af op dat bedrijfsonderdeel vanwege een mogelijke schikking met Amerikaanse autoriteiten over die problemen.

Apneu-apparaat

Ruim een jaar geleden stelden zeker 185 mensen in Nederland last te hebben van gezondheidsklachten die mogelijk zijn veroorzaakt door de apneu-apparaten van Philips.

De beademingsapparaten zijn cruciaal voor mensen die aan slaapapneu lijden. Bij die aandoening stokt iemands ademhaling tijdens het slapen. De machine zorgt ervoor dat de ademhaling doorgaat, door lucht bij te pompen.

De hele apneu-affaire is naar verwachting nog lang niet afgewikkeld. Er lopen verschillende rechtszaken tegen het bedrijf, ook doet Philips onderzoek naar andere type apneu-apparaten.

Het bedrijf zelf stelt na een eerste onderzoek dat de kans dat gebruikers van de eerste generatie apparaten gezondheidsschade hebben opgelopen zeer klein is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl