Tom Verlaine bij een optreden in Sao Paolo, in 2011
NOS Nieuws

New wavezanger en -gitarist Tom Verlaine (Television) overleden

De Amerikaanse zanger en gitarist Tom Verlaine (73) is overleden. Verlaine was medeoprichter en songschrijver van de New Yorkse band Television, die als een van de invloedrijkste new wavebands wordt gezien. Commercieel succes was er niet, maar zijn gitaarspel wordt door medeartiesten als zeer vernieuwend gezien.

Verlaine groeide op in de staat Delaware waar hij gitaar- en saxofoonles kreeg. Na het horen 19th Nervous Breakdown van The Rolling Stones (1966) stapte hij over op gitaar. Met jeugdvriend Richard Hell (die eigenlijk Richard Meyers heet) deelde hij behalve de liefde voor muziek ook die voor poëzie. Met name de Franse dichter Paul Verlaine moet hem hebben aangesproken, want hij adopteerde diens naam als artiestennaam.

Verlaine en Hell trokken naar New York waar ze in 1973 de band Television oprichtten. Hell vertrok na twee jaar en werd een van de grondleggers van de punkbeweging. Verlaine ontwikkelde zich verder in de opkomende scene rond de New Yorkse club CBGB's, waar ook The Ramones, Patti Smith, Blondie en Talking Heads optraden.

In 1977 verscheen de debuutelpee Marquee Moon die als Verlaine's meesterwerk wordt beschouwd. Behalve het titelnummer hebben ook nummers als Venus en Guiding Light meer dan veertig jaar later niets aan zeggingskracht ingeboet. Het Amerikaanse muziekblad Billboard schreef in 2003 dat de plaat duidelijk invloed heeft gehad op het geluid van artiesten als Sonic Youth, the Strokes en Jeff Buckley.

In 1978 verscheen de tweede Television-elpee: Adventure. Ook deze plaat kreeg goede kritieken, maar wederom brak de band niet door bij het grote publiek. Mogelijk was Verlaine's hoge klagelijke stemgeluid daar debet aan. De band ging uit elkaar, maar kwam vanaf 1992 weer sporadisch samen voor optredens. Verlaine bracht acht soloalbums uit.

Tom Verlaine had een tijd een verhouding met Patti Smith, met wie hij ook platen opnam. Zijn overlijden, na een kort ziekbed, werd bekendgemaakt door Smith' dochter Jesse Paris Smith. In een reactie op het overlijden schrijft Mike Scott van The Waterboys: "Tom Verlaine is vertrokken naar het grote onbekende waar zijn gitaarspel altijd op zinspeelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl