Jeff Beck in 2022
NOS Nieuws

Britse gitaarvirtuoos Jeff Beck (78) overleden

De Britse gitarist Jeff Beck is op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat in een verklaring weten dat hij is overleden aan een hersenvliesontsteking.

Beck werd bij het grote publiek bekend in 1965 als vervanger van Eric Clapton in The Yardbirds, de band waar later ook gitarist Jimmy Page (Led Zeppelin) deel van uitmaakte.

Na zijn jaren bij de rockband vond Beck zichzelf opnieuw uit en ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Die laat zich het best omschrijven als een combinatie van blues, jazz en rock-'n-roll. De gitaarvirtuoos stond bekend om zijn improvisatievermogen en het gebruik van de whammy bar, waarmee op de elektrische gitaar geluiden kunnen worden vervormd.

Beck won acht Grammy Awards en werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame: een keer met The Yardbirds in 1992 en eenmaal als soloartiest in 2009. Hij staat vijfde op de lijst met de honderd beste gitaristen aller tijden van Rolling Stone Magazine.

The Yardbirds met een van hun grootste hits, Shapes of Things, in 1966:

Hoewel hij minder roem vergaarde dan collega's Clapton en Page werd hij enorm gewaardeerd door vakgenoten; een guitar player's guitar player, zoals hij in de Engelse media wordt genoemd.

"Jeff Beck is de beste gitarist op aarde", zei de gitarist van Aerosmith, Joe Perry, in 2010 tegen The New York Times. "Hij steekt met kop en schouders boven de rest uit, zo'n talent komt maar eens per generatie voorbij."

"Jeff was zo'n aardig persoon en een uitstekende, iconische en geniale gitarist", reageert de gitarist van de rockband Black Sabbath, Tony Iommi, op Becks overlijden. "Er zal nooit meer een andere Jeff Beck zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl