Bandleden van Public Image Ltd in 1978: Keith Levene, Jah Wobble, John Lydon
NOS Nieuws

Punkpionier en oprichter van The Clash Keith Levene (65) overleden

Keith Levene, een van de oprichters van de Britse punkband The Clash, is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij leed al twee jaar aan leverkanker, maar stierf volgens naasten onverwacht snel in zijn huis in het Engelse Norfolk.

Er staan geen grote hits op zijn naam, maar invloedrijk was Levene zonder meer. Binnen het subgenre post-punk in de rockmuziek wordt hij gezien als een van de belangrijkste gitaristen aller tijden. "Spectaculair" noemde John Frusciante hem ooit, de gitarist van de Red Hot Chili Peppers. "Hij verkende de mogelijkheden van wat je met een gitaar kunt doen."

Auteur en vriend Adam Hammond maakte het overlijden van Levene bekend:

Levene begon zijn carrière in 1976, toen hij op 18-jarige leeftijd samen met collega-gitarist Mick Jones en bassist Paul Simonon The Clash oprichtte. Levene wordt gezien als degene die frontman Joe Strummer wist over te halen om zijn eigen band te verlaten en naar The Clash te komen. Wat meehielp was dat Strummer kort daarvoor een optreden van The Sex Pistols had gezien. Hij was er daardoor direct van overtuigd dat punk de toekomst zou zijn.

Het bleek een gouden greep. The Clash scoorde in de jaren daarna diverse hits als London Calling, Should I Stay or Should I Go en Rock the Casbah. Maar Levene maakte die successen niet mee. Hij stapte al uit de band voordat het eerste album werd gemaakt. Wel schreef hij nog mee aan een van de eerste nummers, What's My Name.

Hij koos ervoor om Public Image Ltd op te richten, samen met zanger John Lydon (ook wel bekend als Johnny Rotten), die kort daarvoor was vertrokken bij The Sex Pistols. Het eerste album, Public Image: First Issue, scoorde goed in Groot-Brittannië en de debuutsingle Public Image haalde de top-10.

Het album dat daarop volgde, Metal Box, wordt gezien als een klassieker in het genre. Levenes werk bij Public Image Ltd wordt dan ook alom geprezen, mede vanwege het unieke gitaargeluid. Na verschillen van inzicht over de toekomst van de band besloot Levene in 1983 zijn eigen weg te gaan. Wel hielp hij de bandleden nog met het schrijven van muziek, maar niet meer als officieel lid.

Levene verhuisde naar Los Angeles en werkte daar samen met de Red Hot Chili Peppers en enkele hiphopgroepen. Later bracht hij ook nog muziek uit onder zijn eigen naam.

Op sociale media brengen collega-muzikanten een eerbetoon aan Levene. Oud-bassist Andy Bell van Oasis zegt dat Levenes gitaargeluid klonk alsof "vermalen diamanten door een hogedrukslang op je werden afgevuurd". Op een positieve manier, voegt hij er een tweet later aan toe.

De leden van Massive Attack noemen hem de architect en heruitvinder van de punkrock. En ook oud-drummer Martin Atkins van Public Image Ltd is bedroefd vanwege de dood van Levene. Ondanks hun meningsverschillen heeft hij altijd respect gehad voor het talent van Levene, schrijft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl