NOS Sport

Diede de Groot wint met Australian Open negende grandslam op rij

Diede de Groot wint met Australian Open negende grandslam op rij

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft in Melbourne voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen. De nummer één van de wereld klopte in de finale aartsrivale Yui Kamiji, de mondiale nummer twee, knap met 0-6, 6-2, 6-2. Het is haar zeventiende grandslamtitel.

De eerste set zag het er niet goed uit voor De Groot. Ze verloor de eerste zeven games, maar nadat ze haar eerste game gewonnen had, de 1-1 in de tweede set, walste ze over de Japanse heen. "Ik weet niet hoe ik het kon omdraaien, maar je ziet dat winnen niet vanzelf gaat."

De 26-jarige rolstoeltennisster uit Woerden trof de 28-jarige Kamiji voor de vijftiende keer in een finale van een grandslamtoernooi en versloeg haar voor de dertiende keer.

Diede de Groot en Yui Kamiji

Voor 'Diede the Great', zoals de naam van haar Twitter-account luidt, is het haar negende grandslamtitel op rij. Na een zege op de US Open in september 2020 ging ze bij het wegens corona naar oktober uitgestelde toernooi op Rolland Garros in de halve finales onderuit tegen de Japanse Momoko Ohtani. Vervolgens won De Groot in 2021 en 2022 alle grandslams en nu de eerste van 2023.

Nog twee erbij en ze evenaart het record van Esther Vergeer. Vrijdag won De Groot met Aniek van Koot, de mondiale nummer drie, in Melbourne ook al de titel in het dubbelspel.

'Te afwachtend'

"De eerste set verloor ik kansloos", keek De Groot terug om de zeldzame bagel die ze om haar oren kreeg. "Dus het was echt een wedstrijd van Plan B. En gelukkig pakte dat goed uit."

De Groot pakt weer een titel in Melbourne: 'Het was een wedstrijd van Plan B'

"Ik begon net iets te afwachtend. Yui had dat meteen door en ging er meteen met volle overtuiging in. Ik had helemaal niets in te brengen. Gelukkig heb ik dat kunnen herstellen in de tweede en derde set."

De Groot was niet verrast dat de Japanse veel tegenstand bood. "Sinds de US Open heb ik een andere Yui tegenover me. Ze is een stuk agressiever in haar spel geworden en dat maakt het voor mij best wel moeilijk. Zij is echt bezig om zich te ontwikkelen als speler. Dat maakt het ook wel heel erg leuk, want ook ik moet dat dus blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl