Kimberley Bos
NOS Sport

Bos mikt op eerste Nederlandse WK-medaille ooit bij skeleton: 'Leuke uitdaging'

Bijna een jaar na haar historische olympische medaille staat Kimberley Bos voor een volgende uitdaging: als eerste Nederlandse deze week een medaille pakken bij de WK skeleton in Sankt Moritz.

In Peking stond de 29-jarige Bos stralend op het podium met een bronzen medaille. Ze was de eerste Nederlandse die op de Olympische Winterspelen een medaille pakte in een sleesport.

Het olympische seizoen was sowieso uitermate succesvol voor de Edese. Naast die olympische medaille won ze ook nog het wereldbekerklassement en de EK.

Minder podiumplaatsen

Dit seizoen loopt het allemaal wat stroever bij Bos, maar dat is volgens haar te verklaren. "De wereldbeker is in een na-olympisch jaar toch een beetje anders, omdat je dingen wil testen en uitproberen."

Skeletonster Bos kijkt uit naar WK op natuurijsbaan: 'Meestal ligt dat mij wel'

Dat is terug te zien in de resultaten. Vorig seizoen stond ze zes keer op het podium na een wereldbekerwedstrijd, dit seizoen pakte ze tot nu toe twee medailles.

Maar op de WK wil Bos vandaag en morgen "gaan voor resultaat", laat ze weten. "Mijn doel is vier goede runs neerzetten, zo constant mogelijk zijn. Dan gaan we wel zien wat eruit komt."

Enige natuurijsbaan ter wereld

De baan waarop geracet wordt in het Zwitserse Sankt Moritz, is een bijzondere. Het is de enige natuurijsbaan ter wereld, handgemaakt via de sneeuw. "Meestal ligt dat mij wel", weet Bos. "Maar het is elke keer afwachten, het is elke keer weer anders."

De skeletonners kregen twee dagen om de baan te verkennen en die hebben Bos en haar begeleiders goed benut. "Het waren twee hele lange dagen uiteindelijk. Ik denk dat we er wel heel goed mee om zijn gegaan en alle informatie eruit hebben gehaald."

Onder controle

Bos moet donderdagmiddag om 13.30 uur voor de eerste keer naar beneden glijden en ze heeft goede hoop op een mooi resultaat. "Fysiek sta ik er sowieso goed voor en ik denk dat we de baan onder controle hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl