Woningen en kantoor van familieleden 'Bolle Jos' doorzocht
In een poging om informatie over de verblijfplaats van 'Bolle Jos' te krijgen, zijn woningen en een kantoor van familieleden van hem doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Jos Leijdekkers, verdacht van grootschalige cocaïnehandel, is een van de meest gezochte verdachten van Nederland. Twee vrouwen van 68 en 27 zijn aangehouden in de zaak.
De familieleden van wie de woningen en het kantoor zijn doorzocht, worden zelf verdacht van het witwassen van crimineel geld. Het OM vermoedt dat zij geld en dure cadeaus hebben aangenomen, terwijl ze wisten van de criminele herkomst.
Sieraden en contanten ingenomen
Er zijn panden doorzocht in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam. Daarbij is beslag gelegd op kostbare horloges en andere sieraden, dure handtassen en grote geldbedragen in euro's en verschillende andere valuta. De rechercheurs troffen ook twee valse Duitse paspoorten aan.
Verder zijn er mobiele telefoons, usb-sticks, computers, camera's en foto's in beslag genomen. Samen met andere gegevensdragers worden die doorzocht op aanwijzingen van de verblijfplaats van Leijdekkers.
Vorig jaar loofde het OM een beloning van 75.000 euro uit voor de gouden tip die naar Leijdekkers leidt. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted List.
De man heeft geen vaste woon- en verblijfplaats in Nederland. Het OM denkt dat hij al langere tijd in Turkije zit. Zijn ouders en zus reisden in december nog naar dat land en hebben er mogelijk contact met hem gehad.
Drugs, witwassen en geweld
Het OM ziet de 31-jarige Leijdekkers, die oorspronkelijk uit Breda komt, als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Hij zou betrokken zijn geweest bij de invoer van grote partijen coke via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Volgens Het Parool zit hij achter de ernstige bedreiging van oud-minister van Justitie Grapperhaus.
Hij wordt ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten uit deze handel. Uit onderschepte versleutelde berichten zou naar voren zijn gekomen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro's en honderden kilo's goud.
Verder wordt hij verdacht van het plegen van excessief geweld. Zo zou hij betrokken zijn bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. De vrouw verdween in oktober 2019, nadat ze in Amsterdam in een auto was gestapt.