Ferd Grapperhaus
NOS NieuwsAangepast

Oud-Justitieminister Ferd Grapperhaus zwaar beveiligd om dreiging criminelen

Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wordt zwaar beveiligd vanwege een "ernstige dreiging" vanuit de zware georganiseerde criminaliteit. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht van Het Parool. De krant meldt dat de dreiging uit de hoek komt van Jos Leijdekkers, ook bekend als Bolle Jos.

Leijdekkers staat sinds mei vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst van meest gezochte criminelen. Grapperhaus wordt sinds enkele weken beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zegt alleen dat de dreiging lijkt te komen uit de georganiseerde misdaad.

Grapperhaus reageert op de bedreigingen in De Telegraaf. Hij verblijft sinds begin december op een veilige, anonieme locatie. "Dat is een moeilijke situatie voor mij en mijn omgeving, maar ik ben de mannen en vrouwen die zorg dragen voor mijn veiligheid dankbaar", zegt hij in de krant.

Compagnon Leijdekkers

Leijdekkers wordt gezien als kopstuk in de cocaïnehandel in Nederland en België, die voor een belangrijk deel verloopt via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van drugsgeld en het plegen van excessief geweld. Zo zou hij betrokken zijn bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. Die verdween in oktober 2019 nadat ze in een auto was gestapt bij haar woning aan de Zuidas in Amsterdam.

Het Parool noemt het 'saillant' dat Leijdekkers het gemunt heeft op Grapperhaus. In september vorig jaar werden in de regio Den Haag drie Nederlanders opgepakt vanwege de dreiging rond de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. Later werd nog een vierde Nederlander aangehouden, die een aansturende rol zou hebben gehad bij een plan de minister te ontvoeren.

De Vlaamse crimineel Flor Bressers, de compagnon van Leijdekkers, wordt genoemd als opdrachtgever voor het ontvoeringsplan, schrijft de krant. Van Quickenborne wordt in België al langer beveiligd.

De huidige minister van Justitie Yesilgöz, de opvolger van Grapperhaus, noemt het verschrikkelijk dat hij wordt bedreigd. Op Twitter wijst ze erop dat Grapperhaus "belangrijke stappen heeft gezet tegen de georganiseerde misdaad". Yesilgöz wil niet ingaan op de aard van de dreiging en de getroffen maatregelen. Maar ze benadrukt dat de veiligheidsdiensten "keihard" werken aan zijn veiligheid. "We zullen gezamenlijk een vuist moeten blijven maken tegen nietsontziende criminelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl