Beveiliging bij de bunker in Amsterdam-Osdorp voor de strafzaak Marengo deze maand
NOS Nieuws

Verplichte mentale hulp voor strafrechters die riskante strafzaken doen

Rechters en rechtbankmedewerkers in Amsterdam en Midden-Nederland krijgen psychologische bijstand als ze riskante strafzaken behandelen. Dat schrijft NRC, die met de rechtbankpresidenten van Midden-Nederland en Amsterdam sprak.

In Midden-Nederland krijgen rechters en juristen alleen zware strafzaken toegewezen na een verplicht gesprek met een psycholoog. In dat gesprek moet worden beoordeeld of ze bestand zijn tegen de druk door bedreigingen en persoonsbeveiliging.

In Amsterdam is er een controlegesprek tijdens een risicovol proces, om te beoordelen of rechters en juristen de druk en dreiging kunnen dragen.

De rechtbankpresidenten van Midden-Nederland en Amsterdam willen niet zeggen hoeveel strafrechters- en gerechtsjuristen de afgelopen jaren moesten worden beveiligd.

Wel spreken ze van een "duidelijke kentering". Patricia Messer-Dinnissen, rechtbankpresident Midden-Nederland, zegt dat Utrechtse rechters en gerechtsjuristen tijdens een groot liquidatieproces tweeënhalf jaar lang intensief zijn beveiligd.

Weerbaar

Niet iedereen is daarvoor geschikt, zegt Messer. Karakter speelt een rol, maar ook de privésituatie, bijvoorbeeld of iemand weerbaar is. "Dat moet een gesprek met de psycholoog duidelijk maken."

"Als iemand geen gesprek wil, dan mag hij geen risicozaak doen. En als iemand geen beveiliging wil, dan ook niet", zegt Messer. "Dat zijn de voorwaarden die we moeten stellen, het is niet anders."

In Amsterdam is spreken met een psycholoog ook normaal voor rechters die een risicovolle strafzaak doen. "Dat het op deze schaal gebeurt is echt nieuw, vroeger gebeurde dat een heel enkele keer", zegt de Amsterdamse rechtbankpresident Christa Wiertz-Wezenbeek.

Extra beveiliging

Vorige week werd bekend dat de Koninklijke Marechaussee een speciale eenheid gaat oprichten om bijvoorbeeld ministers, officieren van justitie, advocaten en rechters te beveiligen.

Komend jaar worden 250 beveiligers opgeleid. Volgende maand wordt gestart met de opleiding. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft miljoenen euro's uitgetrokken om de beveiliging te verbeteren. Hoeveel mensen in Nederland worden beveiligd, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl