Medewerkers van ASML bezig bij een EUV-machine
NOS NieuwsAangepast

Chipmachinemaker ASML groeit door, maar zit met onzekerheid over China

De wereldwijde vraag naar chips stuwt de groei van chipmachinemaker ASML verder omhoog. Het Nederlandse bedrijf boekte vorig jaar een omzet van ruim 21 miljard euro en behaalde 5,6 miljard euro winst. De vraag naar de machines is zo groot dat het bedrijf enorm aan het uitbreiden is rond zijn hoofdkantoor in Veldhoven.

In een korte toelichting op de jaarcijfers staat ASML ook stil bij de onzekere economische situatie, maar het bedrijf zegt daarbij dat klanten hebben aangegeven dat de markt in de tweede helft van dit jaar weer zal herstellen. ASML benadrukt dat de vraag naar chipmachines groot blijft.

Ondanks de uitstekende cijfers die ASML vanochtend naar buiten bracht, hangt er een wolk van onzekerheid boven het bedrijf. De high-techgigant is opnieuw speelbal in het geopolitieke conflict tussen de VS en China. Dat draait om welk land de meeste technologische macht heeft en daarmee ook militaire macht. Amerika wil die macht van China breken en heeft daarvoor het Veldhovense bedrijf nodig.

Politieke beslissing

Op dit moment mag ASML al niet de allernieuwste machines (EUV, Extreme Ultraviolet) aan China verkopen. De VS wil dat daar vergaande restricties bijkomen op de rest van ASML's handel met China.

Het bedrijf verkoopt al jaren oudere chipmachines, DUV (Deep Ultraviolet) aan het land. De NOS meldde gisteren dat dit voor het kabinet een balanceer-act is: het wil aan de ene kant een te grote impact van sancties voorkomen, maar tegelijkertijd is er begrip voor de wens uit Amerika.

Vorige week bezocht premier Rutte de Amerikaanse president Biden in het Witte Huis en daar werd ook over ASML gesproken. Wat er precies is besproken is onbekend. "Volgens mij is hij niet weggegaan met een overeenkomst en kennelijk is men dus nog met elkaar in gesprek", zegt ASML-topman Peter Wennink in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is geen beslissing die bij ons ligt, maar een politieke beslissing."

"Het is een complex verhaal, waarbij niet alleen Nederland en de VS betrokken zijn, maar ook Europese en Aziatische landen, en niet enkel ASML, maar meerdere bedrijven en complexe toeleveranciersketens. Dat moet voorzichtig en gebalanceerd benaderd worden", aldus Wennink.

De toegang tot chiptechnologie is voor elke economie van levensbelang, zeker voor China, dat al een vijfde van de mainstream chipsmarkt in handen heeft. "Het belang van de chipindustrie is jarenlang ongelofelijk onderschat en pas sinds de coronacrisis snapt iedereen dat er enorme afhankelijkheden zijn van de chipindustrie in met name landen in Azië. Dus we moeten het wel verstandig doen."

Fabrieken bouwen

Behalve ASML profiteren ook andere fabrikanten van de enorm gestegen vraag naar computerchips. Fabrikanten over de hele wereld steken honderden miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken.

Daarbij wordt er ook steeds meer gekeken naar de VS en Europa. In december maakte het Taiwanese TSMC bekend 40 miljard dollar te steken in fabrieken in Arizona. Intel heeft daarnaast plannen in Duitsland. Verder gaat het gerucht dat TSMC ook naar Duitsland komt. In alle gevallen zullen ze vroeg of laat aankloppen bij het Nederlandse ASML.

Wereldwijd zal de chipindustrie de komende jaren sterk groeien en rond het jaar 2030 uitkomen op 1000 miljard euro. ASML groeit daarin mee. zegt Wennink. "Wij verwachten in 2030 40 tot 60 miljard euro omzet te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl