Het logo van TSMC in Taiwan
NOS Nieuws

Taiwanese chipfabrikant wil 40 miljard dollar steken in fabrieken in Arizona

De Taiwanese chipfabrikant TSMC gaat zijn investeringen in fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona ruim verdriedubbelen naar in totaal 40 miljard dollar. Later vandaag is er een officieel moment met onder meer president Joe Biden en Apple-topman Tim Cook.

Voor Biden is dit een belangrijk moment. Persbureau Bloomberg wijst erop dat politiek gezien Arizona een belangrijke staat is voor een eventuele herverkiezing van Biden en voor de Democraten in het algemeen.

Wens van VS en EU

Daarnaast past de bouw van TSMC in Bidens plan om meer chipproductie naar de VS te halen. Die wens leeft ook in Europa. De wereldwijde chiptekorten die ontstonden in de coronacrisis en de lockdowns tijdens die crisis, hebben de twee continenten met de neus op de feiten gedrukt. De productie van chips ligt te veel in Azië en dat moet veranderen, vinden ze.

De VS en de EU hebben hier miljarden dollars en euro's voor vrijgemaakt. Het is vooralsnog onduidelijk wat voor (belasting)voordelen TSMC krijgt en heeft gekregen voor de bouw in Arizona. Eerder dit jaar kondigde Intel de bouw van een fabriekscomplex aan in Duitsland. TSMC zou ook naar Duitsland kijken.

Dat Apple-topman Cook vandaag aanwezig is, is niet zonder reden. Apple is een belangrijke klant van TSMC en heeft er bij de fabrikant op aangedrongen om meer productiecapaciteit in de VS te bouwen, schreef Bloomberg al eerder. De iPhone-maker zou van plan zijn ongeveer een derde van de capaciteit in Arizona af te nemen.

Niet de allernieuwste chips

TSMC bouwt op dit moment in de staat al aan een grote fabriek in de hoofdstad Phoenix, die in 2024 moet draaien en 12 miljard dollar kost. Daarbovenop komt dus nog een tweede productielocatie die twee jaar later af moet zijn.

In de nieuwe fabrieken zullen geavanceerde computerchips worden gemaakt, maar niet de allernieuwste. Een bron zegt tegen de Financial Times dat het geldende principe gehandhaafd blijft dat de productie in de VS één generatie achterloopt op wat TSMC in thuisland Taiwan maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl