Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

Van Nistelrooij ziet 'sportieve crisis' bij PSV: 'De druk neemt toe'

De laatste vijf wedstrijden in de eredivisie leverden PSV in totaal slechts vijf punten op: twee nederlagen, twee keer een gelijkspel en een ietwat gelukkige zege op Vitesse. "We zitten in een kutfase", merkt Xavi Simons droogjes op na de verliespartij in Emmen.

"We hebben collectief gefaald, dit was PSV-onwaardig", was Anwar El Ghazi van mening voor de camera van ESPN. Trainer Ruud van Nistelrooij was wat subtieler in zijn bewoordingen na afloop. "De druk is gigantisch en die wordt groter als de resultaten minder zijn. Nu loop je weer een tik op."

"Ik denk dat we onder ons niveau presteren", voegt hij daar later op de persconferentie aan toe. "Het is nu overleven, herstellen van klap op klap. Daar moeten we met zijn allen uit zien te komen."

Of 'sportieve crisis' een treffende omschrijving is voor de huidige situatie bij PSV? "Ik vind van wel, ik zie geen ander woord voor de situatie waarin we zitten."

'Kan gewoon niet'

Bij de negentienjarige Simons kon er geen lachje vanaf na de 1-0 nederlaag in Emmen. "Heel hard", is zijn antwoord op de vraag hoe hard de nederlaag aankomt. "We weten dat dit gewoon niet kan."

"We hebben genoeg kansen gehad om de wedstrijd in de eerste vijftien minuten af te maken", doelt hij op grote kansen voor hemzelf en Johan Bakayoko. "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Daarna krijg je een rode kaart en wordt het nog erger."

De onbesuisde tackle van Mauro Júnior en de daaropvolgende rode kaart hielpen de Eindhovenaren niet in het duel met Emmen. "Dan weet je dat het een erg moeilijke avond gaat worden", vertelt een realistische Van Nistelrooij.

Bikkelen

"Met tien tegen elf moet je gewoon bikkelen", voegt Simons toe. En zelfs in die situatie zag Van Nistelrooij aanknopingspunten. "Ook met tien man creëer je genoeg om hier te winnen."

Joey Veerman krabt op z'n achterhoofd

"We moeten in de spiegel kijken, naar onszelf kijken", besluit een aangeslagen Simons. Ook El Ghazi vindt dat iedereen bij PSV in de spiegel moet kijken. "Dit mag niet als PSV zijnde, ongelooflijk."

Bij Emmen-trainer Dick Lukkien was de stemming logischerwijs een stuk opgewekter. "Dit zijn absoluut bonuspunten", lacht hij. "We weten dat we in dit stadion boven onszelf kunnen uitstijgen en dat hebben we ook in de eerste helft gedaan. Vandaag was de sfeer magisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl