NOS Voetbal

Erwin en Ronald Koeman samen bij Oranje: 'Wens moeder is uitgekomen'

Erwin Koeman ziet droom moeder uitkomen en hoopt na '88 op nieuwe EK-titel

Zelf is Erwin Koeman er nuchter over. Als er gevraagd wordt wat zijn aanstelling tot assistent-bondscoach met hem doet, somt hij droogjes op wat hij gaat doen. "Ik ga Ronald begeleiden en helpen om het Nederlandse elftal te laten winnen. Dat is mijn beroep."

Toch is het wel degelijk speciaal. Twee broers die als bondscoach en assistent-bondscoach aan de slag gaan en maandag gepresenteerd werden door de KNVB. Het is een langgekoesterde wens van moeder Koeman.

"Die heeft altijd tegen ons gezegd: 'Het zou zo geweldig zijn als jullie met zijn tweeën het Nederlands elftal gaan doen.' Nou, die wens is uitgekomen", zegt Erwin Koeman, die in de slipstream van zijn broer is begonnen aan de opmaat naar het EK van 2024 in Duitsland.

EK 1988

En mocht het zover komen, de broers Koeman op een EK in Duitsland, dan is ook dat bijzonder. In 1988 waren ze ook samen van de partij, toen leverde dat de titel op.

Voor de editie van 2024 rekent Erwin Koeman zich nog niet rijk, al voelt hij wel aan dat het een bijzonder weerzien zal worden. "Je moet niet op de zaken vooruit gaan lopen. Maar het zou wel heel speciaal zijn."

Ronald( staan, tweede van links) en Erwin (staand, vierde van links) Koeman in 1988.

Voordat het EK in Duitsland begint, staat eerst de finaleronde van de Nations League nog op het programma. "Daar gaan we spelen om te winnen, zo simpel is het", zegt de oudste Koeman.

'Goed duo'

Koeman gaat niet voor het eerst met zijn jongere broer werken. Ook bij Everton en Southampton vormden ze al een duo. En dat werkt goed, zegt Erwin. "Qua karakter zitten wij niet op één lijn. Ik sta erom bekend dat ik heel makkelijk met mensen om kan gaan en ik denk dat dat ook wel zo is."

Daarnaast kijken mensen meer tegen Ronald op, zegt Erwin, die zich al heeft verdiept in de selectie en al maanden bezig is met de voorbereiding op de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. "Ik heb alle wedstrijden van Frankrijk op het WK in Qatar gezien. We kunnen aan de bak! Mooie uitdaging."

Erwin Koeman tijdens zijn presentatie.

Ronald Koeman was drie jaar geleden nog bondscoach en kent nog veel spelers. Voor Erwin geldt dat niet. "De meesten ken ik niet. Dus dat vind ik zeer interessant", blikt de kersverse assistent vooruit op de eerste kennismaking met de selectie.

Op 24 maart zitten de broers voor het eerst samen op de bank, dan speelt Nederland de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Frankrijk.

Ronald Koeman is terug als bondscoach van het Nederlands elftal. Een verslag van zijn presentatie, waarin hij al iets verklapte van de keuzes die hij gaat maken.

4-3-3, Cillessen terug en geen clausule | (Mini-)In het spoor van Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl