NOS Wielrennen

Ook in Spaanse zon drijven grote drie boven: Van Empel klopt Pieterse én wint wereldbeker

Van Empel beslist duel met rivale Pieterse in haar voordeel en is eindwinnaar wereldbeker

Fem van Empel heeft de dertiende en voorlaatste wereldbekerveldrit van het seizoen gewonnen. Ze versloeg in Benidorm Puck Pieterse en verzekerde zich van haar zevende triomf in de wereldbeker.

Na weken van modder, regen, sneeuw en ijs wachtte de rensters in Spanje een lekker zonnetje en een kurkdroog en snel parcours. Zandspecialiste Denise Betsema en Ceylin Alvarado reisden niet af naar Spanje. Zij kozen voor een andere voorbereiding op de WK in Hoogerheide over twee weken.

Lucinda Brand was er wel, maar was door een valpartij al snel kansloos voor de zege. De nummers één en twee van de wereldbekerstand, Van Empel en Nederlands kampioen Pieterse, lieten er namelijk geen twijfel over bestaan wat ze van plan waren en schoten furieus uit de startblokken.

Halverwege sloot ook het derde lid van de piepjonge grote drie, Shirin van Anrooij, aan. Zij deed dat trouwens op een reservefiets, want bij de verkenning van het parcours werd haar fiets gestolen. De rappe Italiaanse Silvia Persico voelde zich ook thuis op de snelle ondergrond en sloop brutaal mee.

Bloedstollend

Van Anrooij en Persico losten desondanks bij het ingaan van de laatste ronde na een versnelling van Pieterse en Van Empel. Zo kwam het aan op een bloedstollend duel tussen Van Empel en Pieterse, waarbij de eerste ten koste van alles wilde voorkomen dat Pieterse haar slag kon slaan op de technische passages en vooral de balken.

Het plan van Van Empel slaagde - mede door een paar hinderlijke achterblijvers - en in de laatste meters moest Pieterse capituleren.

  • NOS
    Fem van Empel verzekerde zich met haar zege in Benidorm van de eindzege in de wereldbeker.
  • NOS
    De uitslag van de wereldbekerwedstrijd in Benidorm bij de vrouwen.

"Ik heb mijn doel bereikt vandaag", zei de stralende Van Empel na afloop. "Het was weer een mooie strijd met ons vieren; ook Persico was vandaag heel sterk. Het was een gevecht tot het einde."

Hoe het voelt om op haar twintigste al eindwinnares te zijn van de wereldbeker veldrijden? "Dat had ik voor het seizoen nooit kunnen denken. Vooraf hoopte ik op een of twee zeges in de wereldbeker. Maar ik verras mezelf nog week in week uit. Zeker na mijn blessure (na een val in de sneeuw van Val di Sole, red.) en de NK vorige week, was het mentaal wel even lastig. Maar ik heb heel goede mensen om me heen, die me geholpen hebben. Ik ben erg blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl