NOS WielrennenAangepast

Pieterse en Van der Haar winnen NK veldrijden in modderpoel Zaltbommel

Veldrijdster Pieterse verovert Nederlandse titel na moddergevecht in Zaltbommel

Puck Pieterse en Lars van der Haar hebben in de modderpoel van Zaltbommel de Nederlandse titels veroverd in het veldrijden.

Alpecin-renster Pieterse kwam solo aan. Haar ploeggenote Ceylin del Carmen Alvarado werd tweede op 26 seconden, Fem van Empel moest zich tevreden stellen met brons.

Bij de mannen ontbrak zesvoudig kampioen Mathieu van der Poel, die zich in Spanje voorbereidt op de WK. De 31-jarige Van der Haar was in Zaltbommel Joris Nieuwenhuis te snel af en won zijn vierde Nederlandse titel. .

Veldrijder Van der Haar klopt Nieuwenhuis in laatste ronde en pakt Nederlandse titel

Er viel niet zoveel regen als zaterdag in de uiterwaarden langs de Waal, maar dat was dan ook de enige verzachtende omstandigheid bij de NK.

Door de hevige regenbuien van een dag eerder was het parcours veranderd in een ongekende modderpoel waar fietsen op grote stukken onmogelijk was. Het leek daardoor soms meer op een NK veldlopen, tot de enkels in de blubber, met de fiets over de schouder.

Trio op kop

Bij de vrouwen was de 20-jarige Van Empel, een van de topfavorieten, na de start als snelste weg en ze sloeg meteen een bescheiden gaatje. Na een aanvaring met een dranghek werd ze bijgehaald door de even oude Pieterse en even later kwam ook de 24-jarige Alvarado erbij.

  • ANP
    Fem van Empel, Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado in actie op de NK
  • ANP
    Puck Pieterse onderweg naar de Nederlandse titel in Zaltbommel

Marianne Vos en Lucinda Brand, de wereldkampioenen van de afgelopen twee jaar, konden niet volgen. Het trio pakte een grote voorsprong op de rest van het ploeterende veld en het was al snel duidelijk dat de medailles tussen deze drie rensters zouden worden verdeeld.

Alvarado deelde een paar speldenprikjes uit, maar in de vierde ronde sloeg Pieterse een gaatje van een tiental seconden. Bij het ingaan van de laatste van vijf ronden was het verschil opgelopen tot 28 secondes.

Onbedreigd naar goud

Pieterse viel ook in de laatste ronde niet stil en reed onbedreigd naar haar eerste Nederlandse titel bij de senioren. De strijd om zilver werd gewonnen door Alvarado, die 13 seconden eerder over de finish kwam dan Van Empel.

"Normaal ben ik wat gehaaider om meteen vanaf het begin volle bak te gaan, maar ik wist dat je je op dit parcours snel kon opblazen", zei de winnares na afloop van de loodzware race. "Steeds had ik: op dit stuk moet ik even doorzetten anders kom ik echt niet vooruit. Maar dat was eigenlijk de hele wedstrijd zo. Je kon nergens even rust pakken."

Bekijk de reacties van Nederlands kampioene Puck Pieterse, Ceylin del Carmen Alvarado en Fem van Empel:

Met een Nederlandse titel op zak vertrekt Pieterse nu naar de zon om zich voor te bereiden op de WK, over drie weken in Hoogerheide. "Ik denk dat ik vandaag heb laten zien dat ik zeker mee ga doen om de winst."

Het verschil met de rest was op de NK enorm: Denise Betsema werd vierde op 2.16 van Pieterse, Annemarie Worst op 2.59 vijfde en Lucinda Brand op 3.39 zesde.

Marianne Vos, regerend wereldkampioene veldrijden, kwam als tiende over de finish op liefst 6.49 van Pieterse.

Van der Haar troeft Nieuwenhuis af

Bij de start van de mannen was er opnieuw een fikse regenbui, wat de omstandigheden bepaald niet makkelijker maakten. Na de eerste schermutselingen bleven er drie man over op kop: Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Pim Ronhaar.

Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar ploeteren door de modder in Zaltbommel

Ronhaar kon het tempo van Nieuwenhuis, die continu voorop reed, al snel niet meer volgen en vanaf de tweede van zeven rondes was de strijd om de titel een duel tussen Nieuwenhuis en titelhouder Van der Haar.

In de slotfase, nadat Nieuwenhuis een uur op kop had gereden, plaatste Van der Haar zijn aanval. Nieuwenhuis kon niet volgen, hoewel zijn rivaal nog bijna onderuitging op de laatste trap, en zo pakte Van der Haar met drie seconden voorsprong zijn vierde Nederlandse titel.

Een hel in Zaltbommel

"Het was een hel", klappertandde Van der Haar na afloop. "Ik ben ziek geweest en heb koorts gehad, en dan krijg je zo'n zwaar parcours en zo'n sterke Joris Nieuwenhuis. Ik zag het niet zo rooskleurig in."

Bekijk de reactie van Joris Nieuwenhuis:

"Ik voelde me eigenlijk bezwaard dat ik hem in de laatste ronde nog klopte. Het was ook geen Lars van der Haar-parcours, het was veel te veel lopen. Ik ben blij dat ik win, maar ik heb geen achillespezen meer over", aldus de Nederlands kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl